מהי בדיקת סרטן השד ומי צריכה לעבור אותה ?
מהי בדיקת סרטן השד ומי צריכה לעבור אותה ? הסיכון לחלות בסרטן השד עולה עם הגיל והוא שכיח יותר בקרב נשים בגילאי 50 ומעלה
מהי בדיקת סרטן השד ומי צריכה לעבור אותה ?
כדי להבין מהי בדיקת סרטן השד צריך להתחיל בבסיס, שד האישה בנוי מאונות, צינורות חלב ובלוטות חלב, רקמת חיבור ורקמה שומנית. בכל אונה קיימות בלוטות החלב אשר מייצרות את החלב בתקופת ההיריון וההנקה ודרך צינורות החלב מועבר חלב האם לפטמה. בית השחי וקשריות הלימפה המשכיות לרקמת השד ובתוכן עובר נוזל הלימפה, המנקז איברים שונים כולל את השד עצמו.
בכלל סוגי הסרטן מתקיימת גדילה בלתי מבוקרת של תאים באיבר. בסרטן השד יש גדילה לא מבוקרת של צינורות החלב או התאים של האונות בשד. במצבים מתקדמים, זה עלול לנדוד למקומות נוספים בגוף, דרך בלוטות הלימפה או מחזור הדם וליצור גרורות.
גורמי סיכון לסרטן השד
כלל גורמי הסיכון והסיבות המדויקות לסרטן השד לא ידועים לגמרי, אך כן נמצאו מספר גורמי סיכון ייחודיים המעלים את הסיכון לחלות במחלה. ראשית, מין מהווה גורם סיכון עיקרי, כאשר סרטן זה נפוץ בעיקר בקרב נשים לעומת גברים. בנוסף, הסיכון לחלות בסרטן השד עולה עם הגיל והוא שכיח יותר בקרב נשים בגילאי 50 ומעלה. ביצוע בדיקת סרטן השד בגיל מוקדם באופן שגרתי, מסייע לבצע אבחון מקדים את המחלה.
גורם סיכון נוסף ומשמעותי הוא היסטוריה משפחתית. כך לדוגמה, נשים עם קרובות משפחה בעיקר מדרגה ראשונה אשר חלו בסרטן או נשאיות של מוטציה גנטית לסרטן השד (כדוגמת 1BRCA או 2BRCA) בעלות סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד ומומלץ עבורן להיות תחת מעקב.
ישנם גורמים נוספים כגון היסטוריה רפואית, מבנה שד צפוף (רקמה בה יש בעיקר רקמת חיבור ומעט רקמת שומן), טיפולי קרינה לאזור בית החזה בגיל צעיר, השפעות הורמונליות (טיפול הורמונלי, הריון ולידה לאחר גיל 35, תקופת הנקה ועוד) ואורח חיים בעייתי (היעדר פעילות גופנית, תזונה לא בריאה, השמנה, צריכת עישון ואלכוהול).
התסמינים
במרבית המקרים (מעל ל – 90%), הסממן הראשוני לנוכחות סרטן השד הינו גוש בשד. באמצעות מעקב עצמי, האישה אשר מכירה את שדיה, יכולה לעקוב באופן שגרתי אחר מבנה השדיים שלה ולשים לב האם חלו שינויים או שמופיעים גושים חדשים. מספר דברים שחשוב לשים לב אליהם –
שד – גוש, שינוי בגודל או בצורת השד, בליטה או שקע בעור, תחושת כאב או אי נוחות, הופעת גוון אדום או חום בשד ללא ממצא של זיהום או בעת הנקה.
פטמה – גוש, פטמה שקועה לאחרונה, פריחה או פצע שלא מחלימים, הפרשות מהפטמה שאינן קשורות להנקה.
זרוע – גוש או נפיחות באזור בית השחי.
אבחון סרטן השד
את אבחון סרטן השד הראשונית יכולה לבצע האישה, אשר מכירה את שדיה באופן הטוב ביותר בדרך שציינו לעיל. לאחר שהאישה חשה גוש או שינוי בשד, מומלץ לגשת לרופאה כירורגית שד אשר בודקת בבדיקה ידנית את מבנה השדיים ובלוטות הלימפה הן בצוואר והן בבית השחי. הבדיקה מבוצעת בשכיבה ובמקרה הצורך ועל פי החלטת הרופאה, המטופלת תקבל המלצות לביצוע בירורים נוספים.
במידה וקיים חשד לגידול, ניתן לבצע בדיקת ממוגרפיה. בבדיקה זו נעשה שימוש בקרינת רנטגן בעוצמה שאיננה גבוהה ואורכת מספר דקות. ישנם מקרים בהם ניתן לאתר גוש באמצעות בדיקה זו עוד בטרם גילוי הגוש בבדיקה ידנית המבוצעת על ידי הרופאה.
בגילאים צעירים, מרבית הנשים יופנו לבדיקת אולטרסאונד שד במהלכה ניתן לבדוק את קשריות הלימפה ואת רקמת השד. בגילאי 40 ומעלה, מרבית הנשים יעברו בדיקה זו כמשלימה לבדיקת ממוגרפיה או להכוונת מחט של ביופסיית שד במידת הצורך.
ישנם מצבים ספציפיים בהם תבוצע בדיקת MRI כגון – נשאות מוטציה בגן כמו 1BRCA, 2BRCA, PTEN, 11STK ועוד, נשים שחלו בלימפומה מסוג הודג'קינס ועברו הקרנות לבית החזה, מעקב עבור נשים אשר חלו בסרטן השד והחלימו ונשים שעברו ייעוץ גנטי ובעלות סיכון של 20% לחלות בסרטן השד ואינן משתייכות לקבוצה אתנית בעלת סיכון מוגבר למוטציות ידועות.
מאיזה גיל מבצעים אבחון לסרטן השד ?
ביצוע גיל הבדיקה משתנה בין מטופלות בהתאם למצב הרפואי שלהן. החל מגיל 30 מומלץ להיבדק אחת לשנה אצל כירורגית שד. ההמלצה של המועצה הלאומית לאונקולוגיה היא שיש לבצע בדיקת ממוגרפיה בקרב נשים מעל גיל 50 שמבנה השד שלהן לא צפוף, אחת לשנתיים. זוהי למעשה בדיקת הסקר אשר הוכיחה את יעילותה כמפחיתה תמותה מסרטן השד.
הגיל המומלץ להתחיל בבדיקות אבחון לגילוי מוקדם של סרטן השד תלוי בגורמים אישיים, כגון גיל, היסטוריה משפחתית של המחלה וגורמי סיכון נוספים.
כמו שאמרנו נשים בגילאי 50-74: מומלץ לבצע ממוגרפיה אחת לשנתיים.
נשים בסיכון גבוה:
נשים עם קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה בסרטן השד לפני גיל 50.
נשים נשאיות של מוטציות בגנים BRCA1 או BRCA2.
נשים עם גורמי סיכון נוספים, כגון צפיפות שדיים גבוהה או היסטוריה של ביופסיה לא טיפוסית של השד.
ייתכן שיומלץ להן להתחיל בבדיקות ואבחון לגילוי מוקדם של סרטן השד בגיל יותר צעיר ובתדירות גבוהה יותר
אבחונים וטיפולים של סרטן השד במרכז רפואי רמת אביב
במרכז לבריאות השד במרכז רפואי רמת אביב ניתן לבצע אבחון סרטן השד. צוות מומחות ברדיולוגיה ודימות השד מעמיד לרשותכם את הטיפול המקצועי ואישי.
במרכז לבריאות השד מבוצעת בדיקת ממוגרפיה בשיטה מתקדמת וברזולוציה גבוהה תוך שימוש במינימום קרינה מייננת. במהלך הבדיקה לוחצים את השד בין שני משטחים במספר מנחים, פעם מהצדדים ופעם מלמעלה – למטה. לעיתים בעת הבדיקה המטופלת תחוש כאב ובמצב זה רצוי להודיע לטכנאית בכדי שתוכל כמה שניתן להפחית את הלחץ.
בנוסף, ניתן לבצע את בדיקת הממוגרפיה עם חומר ניגוד המסייע באיתור ממצאים נוספים שלא אותרו במהלך בדיקת ממוגרפיה רגילה. בתום הבדיקה מבוצע פענוח על ידי רופא מומחה ובמידה ועלה חשד, ניתן לבצע ביופסיה.
בדיקת אולטרסאונד מהווה בדיקה משלימה לבדיקת ממוגרפיה. השימוש באולטרסאונד אינו כרוך בקרינה מייננת ואינו דורש כל הכנה מראש. בדיקה זו מבצעים במספר מקרים –
1. כאשר עולים ממצאים לא ברורים בבדיקת ממוגרפיה.
2. כאשר רוצים לבדוק את אזור בית השחי, חשים גוש במישוש שגרתי או כשיש הפרשות מהפטמה.
3. בקרב נשים צעירות מתחת לגיל 40.
4. נשים עם שתלי סיליקון אשר חשות אי נוחות או כאב מסוים.
5. גברים שחשים תחושות זרות וחדשות בפטמה.
6. במקרים בהם יש חשד לגידול ממאיר בשד, ניתן לבצע בדיקת סרטן השד תחת אולטרסאונד בעת ביצוע ביופסיה. החדרת המחט ומעקב אחריה באמצעות מכשיר האולטרסאונד מאפשר דיוק מירבי בזמן הפרוצדורה הרפואית.
ביצוע ביופסיית שד כבדיקה לסרטן השד
במידה ובבדיקת ממוגרפיה/US עלה חשד לממצא סרטני, ניתן לקחת דגימה מהאזור על ידי מחט ללא ניתוח ולבצע ביופסיית שד. לאחר מכן, דגימה זו נבדקת במעבדה וניתן לקבוע האם הנגע שפיר או ממאיר. ישנם מספר סוגי ביופסיית שד המבוצעים במרכז לבריאות השד במרכז רפואי רמת אביב כגון ביופסיית FNA או FNL הכוללות החדרת מחט עדינה לאזור ושאיבת תאים, ביופסיית TRUCAT שבאמצעותה ניתן להוציא גליל של רקמת השד ולאחריה ניתן לבצע סימון קליפ העשוי טיטניום ומאפשר לסמן במדויק את האזור שממנו נלקחה הדגימה.
זמינות התורים אצל הרופאים המומחים בקופות החולים לעיתים נמוכה וכפי שהדגשנו, אבחון מקדים הינו קריטי ומציל חיים. במרכז לבריאות השד במרכז רפואי רמת אביב, כלל הבדיקות המבוצעות בעלות זמינות תורים גבוהה ואנו ממליצים לכן לפנות אלינו ולקבוע תור עוד היום.
מקווים שענינו לכם על השאלה מהי בדיקת סרטן השד למידע נוסף אודות סרטן השד צרו איתנו קשר ונשמח לענות על כל השאלות.