בדיקת סי טי סיכונים – האם יש כאלו וכיצד מתגברים עליהם ?
לבדיקת סי טי סיכונים מועטים ביחס ליתרונותיה. אחד מהיתרונות המשמעותיים בבדיקה הוא המהירות. במהלך הבדיקה נוצרת תמונה של הגוף תוך מספר שניות בודדות ועל כן נחשבת קצרה ומהירה ביחס לאחרות. בנוסף, רמת הדיוק והפירוט של האיברים השונים שאותם רוצים לאבחן היא גבוהה מאוד ומסייעת לאתר בעיות רפואיות המשפיעות על סוג ומשך הטיפול שיינתן.
בדיקת סי טי סיכונים – האם יש כאלו וכיצד מתגברים עליהם ?
בשנים האחרונות חל שינוי משמעותי בכל הקשור לבדיקות הדמיה וזאת בזכות השכלולים וההתקדמות הטכנולוגית שחלים בתחום. בעבר, צילום של תמונה אחת דרש כחצי שעה, בעוד היום מרבית הצילומים לוקחים כמה שניות ומאפשרים לקבל תמונה כללית של כל הגוף. בשל כך, חלה עליה משמעותית בשימוש בטכנולוגיית ההדמיה אשר מאפשרת לאבחן בצורה יעילה בעיות רפואיות ומחלות.
כיום קיימות מספר טכנולוגיות הדמיה וביניהן אולטרסאונד, MRI ו-CT . לכל טכנולוגיה יתרונות וחסרונות משלה ובהתאם לכל אחת שימושים שונים. בדיקת ה- CT, מהווה בדיקה אבחנתית אשר משלבת שימוש בקרינת רנטגן יחד עם מערכת מחשוב מתקדמת. שילוב זה מאפשר ליצור תמונה של כל הגוף או של איברים ספציפיים לפי הנדרש. המכשיר מייצר "פרוסות" מגוף הנבדק והן למעשה חתך של כל אחד מאיברי הגוף של המטופל. רבים חושבים כי לבדיקת סי טי סיכונים שונים בשל הקרינה, אך מתברר שאין זה נכון לגמרי.
סוגים של בדיקת CT
בדיקת CT (Computed Tomography) היא כלי אבחוני רב עוצמה המשמש ליצירת תמונות מפורטות של חתכים רוחביים של גוף האדם.
למרות יתרונותיה הרבים, חשוב להיות מודעים לסיכונים הכרוכים בבדיקת CT, כמו חשיפה לקרינה מייננת.
בדיקות CT נעשות במגוון רחב של מצבים רפואיים כדי לאבחן פציעות, מחלות וסוגים שונים של פתולוגיות.
סוגי בדיקות CT העיקריים כוללים:
1 . CT ממוקד.
מתמקד באזור ספציפי בגוף, כגון ראש, חזה, בטן, אגן או גפיים.
מספקת תמונות מפורטות של האזור הנבדק בהשוואה ל-CT כללית.
משמש לאבחון מדויק יותר של פתולוגיות קטנות או מורכבות.
2. CT אנגיוגרפיה:
מעריך את זרימת הדם בכלי הדם.
נעשה תוך הזרקת חומר ניגוד לתוך הוורידים או העורקים.
משמש לאבחון מחלות כלי דם, כגון טרשת עורקים, קרישי דם או מפרצת כלי דם.
3. CT וירטואלי (Virtual CT):
מאפשרת תצוגה תלת מימדית של האזור הנבדק.
יתרונות בדיקת CT
לבדיקת סי טי סיכונים מועטים ביחס ליתרונותיה. אחד מהיתרונות המשמעותיים בבדיקה הוא המהירות. במהלך הבדיקה נוצרת תמונה של הגוף תוך מספר שניות בודדות ועל כן נחשבת קצרה ומהירה ביחס לאחרות. בנוסף, רמת הדיוק והפירוט של האיברים השונים שאותם רוצים לאבחן היא גבוהה מאוד ומסייעת לאתר בעיות רפואיות המשפיעות על סוג ומשך הטיפול שיינתן. מעבר לכך, הבדיקה זולה באופן משמעותי ביחס ל-MRI וגם זמינה יותר. זו הסיבה כי ניתן לבצע צילומים במהירות במקרים דחופים ולקבל מידע מהיר ואמין.
יתרון נוסף שחשוב לציין בהקשר של בדיקת ה- CT הוא השימוש בחומר ניגוד על בסיס יוד. במהלך הבדיקה מוזרק חומר הניגוד לווריד אשר צובע את האיברים הפנימיים וכלי הדם ומשפר את הניגודיות ואיכות התמונה. בעזרתו, ניתן לזהות חסימות בכלי הדם, קרע בעורקים שונים, אבחנה בין גידולים שפירים לממאירים ועוד. כל אלה משפיעים על המשך הטיפול ומסייעים לרופא לקבל תמונה טובה יותר אודות המצב הבריאותי. חשוב לדעת שלסוג זה של בדיקת סי טי סיכונים מועטים שעליהם נדון בהמשך.
הקרינה הכוללת ב- CT
כפי שהוזכר לעיל, בדיקת ה- CT פועלת על בסיס שימוש בקרינת רנטגן. אחת מהדעות הרווחות בקרב הציבור, כי לקרינה של בדיקת סי טי סיכונים הכוללים פגיעה בגוף. חשוב להדגיש כי אין הדבר מדויק לגמרי. לא קיימת עדות חד משמעית לכך שהחשיפה לקרינת הרנטגן ברמות שבהן נעשה שימוש במהלך הבדיקה אכן מזיקות.
בקרב פיזיקאים רפואיים יש שתי עמדות מרכזיות. האחת גורסת כי כל קרינה לגוף גורמת לנזק כלשהו ושהסף לפגיעה איננו קיים. השנייה טוענת כי קיים סף לנזק כמו בכל חשיפה לחומרים שונים שעלולים לגרום להרעלה. לדוגמה, צריכת אקמול באופן מדוד ולא בכמויות גדולות, איננה גורמת לנזק, וכך גם בקרינה. לכן, במסגרת בדיקת סי טי סיכונים נמוכים שכן המטופל נחשף לכמויות המינימליות ביותר אשר יספקו את התמונה האיכותית ביותר ורמת קרינה זו לא טומנת בחובה כל נזק.
הסיכונים העיקריים של בדיקת CT כוללים:
חשיפה לקרינה מייננת: קרינת רנטגן היא סוג של קרינה מייננת, היכולה לגרום נזק לתאים בגוף. הסיכון לנזק עקב קרינת רנטגן נמוך יחסית, אך קיים. הסיכון עולה ככל שנחשפים ליותר בדיקות CT לאורך זמן.
תגובות אלרגיות: חומר הניגוד המשמש לעתים קרובות בבדיקות CT עלול לגרום לתגובות אלרגיות, החל מתגובות קלות כמו פריחה או גירוד ועד לתגובות קשות יותר כמו קשיי נשימה או בצקת.
סיבוכים הקשורים להליך: במקרים נדירים, עלולים להתרחש סיבוכים הקשורים להליך עצמו, כגון פגיעה בעצבים או בכלי דם.
חשוב לציין שהיתרונות של בדיקת CT עולים בדרך כלל על הסיכונים.
עם זאת, חשוב לבצע בדיקות סי טי בתכנון מראש ולהימנע מבדיקות מיותרות שכן טוענים כי ישנו נזק מצטבר שתוצאותיו יבואו לידי ביטוי עוד שנים רבות. אי לכך, בבדיקת סי טי סיכונים הקשורים בעיקר לנתוני מטופלים אשר נחשפים לבדיקות הסי טי :
גיל: ילדים ונערים רגישים יותר לקרינה מאשר מבוגרים.
מין: נשים נמצאות בסיכון מוגבר לסרטן שד כתוצאה מחשיפה לקרינה.
הריון: נשים בהריון לא צריכות לעבור בדיקת CT אלא אם כן ההליך חיוני להצלת חיים.
מצבים רפואיים קיימים: אנשים הסובלים ממחלות כליות מסוימות עשויים להיות בסיכון מוגבר לתגובות אלרגיות לחומר הניגוד.
בדיקת CT סיכונים נוספים
במסגרת בדיקת ה- CT ניתן לבצע שימוש בחומר ניגוד. יתרונותיו כפי שציינו, מסייעים לקבל אבחון מדויק יותר על מצב המטופל ובהתאם לבחור את הטיפול הטוב ביותר עבורו. עם זאת, ישנם מקרים נדירים בהם חומר הניגוד עלול לעורר תגובה אלרגית או לגרום לבעיות רפואיות. במקרים של אלרגיה יתכן כי על גבי העור יופיע גרד או פריחה ובמצבים קיצוניים גם תגובה מסכנת חיים. בנוסף, השימוש בחומר זה אסור למטופלים אשר סובלים ממחלת כליות קשה או בעיות בכבד משום שפינוי החומר מהגוף עלול להיפגע.
הכנה לקראת בדיקת סיטי
הבדיקה אינה דורשת הכנה מראש, אך ישנם מצבים בהם המטופל יידרש להיות בצום כתלות באיבר הנבדק. חשוב לשכב או להניח את הגפיים ללא תזוזה בכדי שהמכשיר יסרוק את האיברים בצורה המיטבית לקבלת תמונה ברזולוציה גבוהה. במקרים בהם נעשה שימוש בחומר ניגוד, הוא יוכנס דרך הוריד. לרוב, כל תהליך הבדיקה אורך כחצי שעה ובסיומו ניתן לחזור לשגרה באופן מידי.
ביצוע בדיקת סיטי (CT) במרכז רפואי רמת אביב
במרכז רפואי רמת אביב מכון דימות מתקדם המשלב בין היתר בדיקות סי טי.
הבדיקה מתבצעת בליווי רופאים ורופאות ובסיומה הרדיולוגים מפענחים את התמונה המתקבלת.
במכון הדימות במרכז רפואי רמת אביב נעשה שימוש במכשיר חדשני ומתקדם לביצוע בדיקות ה- CT מדגם Brilliance ICT Elite6000 של תוצרת Phillips. המכשיר בעל יכולות אבחנתיות מדויקות וגבוהות ומסייע באבחון ומענה לבדיקות רבות. בנוסף, מבוצע שימוש בבינה מלאכותית אשר עוזרת בדיוק ומהירות האבחנה.
במרכז מבוצעים סוגים שונים של בדיקות CT כגון בדיקות כלליות, צנתור וירטואלי, קולונוסקופיה וירטואלית , אנגיוגרפיה, CT ראות בקרינה נמוכה למעשנים בדיקת ריאות ועוד. כפי שציינו, לבדיקת CT סיכונים נלווים, אך הרופא המטפל לוקח בחשבון את מצבו הרפואי של המטופל ובוחן את היתרונות בבדיקה למול החסרונות באי ביצוע הבדיקה. חשוב להדגיש שוב כי הימנעות מבדיקת סי טי בשל החשש מסיכונים עלולה להיות חמורה שכן בלעדיה עלולים להתפספס מצבים בריאותיים מסכני חיים או ברי טיפול.