חומרי ניגוד לבדיקות CT

חומרי ניגוד לבדיקות CT

בדיקת ה-CT מחייבת לעיתים קרובות הזרקת יוד לתוך הווריד לשיפור איכות הבדיקה.

הבסיס של חומר הניגוד שנמצא בשימוש ב- CT הוא יוד והחומר ניתן בשתייה ו/או בהזרקה לווריד.

בדיקת ה-CT מחייבת לעיתים קרובות הזרקת יוד לתוך הווריד לשיפור איכות הבדיקה.

קיימים שני סוגי חומרי ניגוד להזרקה תוך ורידית. חומרי ניגוד יוניים וחומרי ניגוד לא יוניים. תדירות תופעות הלוואי בהזרקת חומרי ניגוד יוניים היא 6-8% לערך לעומת כ- 0.6-0.7%, בשימוש סלקטיבי בחומרי הניגוד הלא יוניים ויורד לכ-0.2% בלבד בשימוש בחומרי ניגוד לא יוניים באופן גורף.

בהתאם להנחיות הקליניות המקובלות בארה"ב ובישראל מקובל במכוני ה-CT בישראל לתת חומר ניגוד יוני לכל הנבדקים למעט במקרים מיוחדים.

במרכז הרפואי רמת אביב (חברת נור מד בע"מ), אנו משתמשים רק בחומר ניגוד לא יוני, בכל בדיקה בה נדרשת הזרקת חומר ניגוד, מתוך הכרה בחשיבות בטיחותו של הנבדק חרף מחירו הגבוה של חומר הניגוד.

בהגיע תורכם תתבקשו לגשת לחדר הרופא ויוחדר לכם עירוי (ונפלון) לווריד שביד. ההליך מבוצע על ידי רופא מזריק (הרופאים המנוסים ביותר בהחדרת עירויים). היוד המוזרק, צובע את כלי הדם והאברים ומשפר מאוד את איכות הבדיקה.

היוד מדגיש את ההבדל בין רקמות חולות ורקמות בריאות וכן מדגים היטב את כלי הדם. הזרקת יוד חשובה במיוחד בחשד או במעקב אחר מחלות ממאירות.

חשוב ליידע את הרופא בטרם ההזרקה על מחלות רקע כגון: מחלת לב, סכרת, מחלת כליות, מחלות בלוטת התריס וכן על אלרגיות לתרופות ובמיוחד ליוד.

חלק קטן מהחולים יכול לסבול מתגובת רגישות ליוד אך במרבית המקרים לא צפויות תגובות לוואי. אם אתם מעוניינים בפרטים נוספים אפשר לפנות לרופא המזריק אשר ישמח לענות על שאלותיכם בטרם הזרקת חומר הניגוד.

יוד הניתן בשתייה

בבדיקות CT של הבטן והאגן ניתן חומר ניגוד בשתייה. חומר זה מאפשר הערכה טובה של הקיבה, של לולאות המעי הדק ושל לולאות המעי הגס. תתבקשו לשתות 4 כוסות של חצי ליטר בהדרגה במשך כשעה וחצי עד לשעתיים. חשוב לשתות כוס אחת כל חצי שעה לערך ולחלק את הכמות שאתם שותים בצורה שווה ככל האפשר להשגת צביעה אחידה של המעי.

חומר ניגוד אחר בשתייה - במקרים של אלרגיות קשות מאוד ליוד ניתן לקבל חומר ניגוד שהוא על בסיס בריום (מתכת כבדה).

  •  יש להביא עמכם לבדיקה את תוצאת בדיקת תפקודי הכליות האחרונה שלכם (קריאטינין). בדיקה זו היא חלק מבדיקת הכימיה השגרתית של הדם המבוצעת באופן שכיח בקופות החולים.
  • הזרקת היוד מלווה לעתים קרובות בתחושת חום ולעתים בטעם מעט מריר. לאחר ביצוע הסיטי נשגיח עליכם למשך כשלושים דקות לוודא שאינכם סובלים מתופעות לוואי. תופעות לוואי מאוחרות יותר אפשריות אך נדירות ומומלץ לפנות לרופא המטפל או לחדר המיון, אם לאחר שהלכתם לביתכם אתם חשים ברע.
  • אם קבלתם זריקה של יוד, מומלץ להרבות בשתייה לאחר הבדיקה. השתייה תגביר את פינוי חומר הניגוד מן הגוף.
  • אם אתם סובלים מאלרגיה קשה ליוד אסור לכם לקבל יוד בהזרקה.
  • במקרה של אלרגיה קלה יש להיוועץ עם רדיולוג ולשקול את ביצוע הבדיקה לאחר הכנה עם תרופות בבית חולים.
  • אנו לא מבצעים בדיקות עם יוד לחולים אלרגיים ליוד (גם לאחר הכנה) וממליצים לבצע את הבדיקה רק בבית חולים.

נשים מניקות:

אין מניעה להמשיך בהנקה לאחר הזרקת יוד תוך ורידית.

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט