בדיקת סיטי לב
הלב הוא אחד מהאיברים החשובים ביותר בגוף האדם ועל כן חשוב מאוד לדאוג לבריאותו. בדיקת סיטי של הלב יכולה לספק ממצאים משמעותיים והכרחיים ביותר, שיסייעו לאבחן בעיות רפואיות, אם ישנן ויסייעו להחליט על המשך הטיפול הנכון.
על חשיבותו של הלב
ללא ספק, אחד האיברים החשובים והחיוניים בגוף האדם הוא הלב. הלב הוא בעצם משאבת הדם המרכזית שבגופנו, שעובדת ללא הפסקה מרגע לידת האדם ועד למותו. תפקידו העיקרי של הלב הוא להזרים דם דל בחמצן ועתיר בפחמן דו חמצני לריאות. במצב תקין, הלב מקבל את אספקת החמצן דרך הדם משלושה עורקים ראשיים, אך לעיתים ואצל חלק מהאנשים, נוצרת הצרה מסוימת באחד מהעורקים, מה שמקשה על הדם לעבור בחופשיות לעבר הלב וממנו. תופעה זו עלולה להיגרם כתוצאה ממחלה שנקראת טרשת העורקים.
תסמונת של טרשת העורקים מלווה לעיתים קרובות בתחושות של כאבים בחזה, לחץ, ועוד. פעמים רבות, תחושות אלו יכולות להיות מורגשות עוד בטרם נוצרה סתימה משמעותית בכלי הדם. חסימה משמעותית ומוחלטת של כלי הדם, גורמת באופן ישיר להתקף לב, שהוא כבר מצב חירום של סכנת חיים ממשית. חשוב לציין כי התקפי לב הם גורם מוביל בתמותה ובתחלואה בישראל ובעולם בכלל. מחלות לב הן אחד מסוגי המחלות הנפוצים ביותר בגילאים מתקדמים. כדי להימנע ממצבי חירום כמו התקף לב, הרפואה המודרנית מציעה מספר בדיקות שיודעות לאתר מראש מצב של סתימה או הצרה בכלי דם. סוג הבדיקות העיקרי לצורך בירור תופעות אלו ואיתור מקור התסמינים, הוא בדיקות הדמיות כגון בדיקת CT, בדיקת MRI, אולטרסאונד, ועוד.
מהם הגורמים להתקף לב? כיצד ניתן להימנע מהם?
ישנם כמה גורמים שיש קשר הדוק ביניהם לבין סיכון מוגבר ללקות בהתקף לב:
- אלמנט הגיל הוא משמעותי ביותר: גברים שגילם מעל 45 ונשים שגילן מעל 55 נמצאים באופן טבעי בסיכון מוגבר ללקות בהתקף לב.
- לחץ דם ומתח נפשי יכולים גם הם להוביל לסיכון מוגבר ללקות בהתקף לב.
- היסטוריה משפחתית עם מחלות לב יכולה גם היא להשפיע.
- אורח חיים - כאשר אדם אינו מקפיד על תזונה מאוזנת ונכנס למצבים של השמנת יתר, צריכת כולסטרול גבוהה והיעדר פעילות גופנית, כל אלה משפיעים על הסיכון ללקות בהתקף לב.
- עישון מגביר משמעותית את הסיכויים ללקות בהתקף לב.
מה היא בדיקת סיטי לב?
בדיקת סיטי של הלב (Cardiac CT) היא בדיקת דימות, הדומה במהותה לשאר בדיקות הסיטי. בדיקת סיטי לב מאפשרת זיהוי מדויק ומקיף של עורקי הלב, וקביעה האם ישנה הצרה שלהם או הצטברות כלשהי עליהם.
בדיקה זו, שנקראת גם "בדיקת צנתור וירטואלי", מתבצעת במרכז הרפואי רמת אביב באמצעות מכשור מתקדם במיוחד.
הייחודיות הגדולה של בדיקת סיטי של הלב היא שהיא מסוגלת לאתר מחלה בעורקי הלב כבר בשלבים מאוד מוקדמים, בשונה מבדיקות שגרתיות כמו אקו לב, דם ואק"ג, שימצאו חשד על המחלה רק בשלבים די מתקדמים שלה. לכן ישנה חשיבות גדולה לביצוע הבדיקה בזמן.
מעבר ליכולת הדיוק שלה, לבדיקה ישנם יתרונות רבים נוספים:
- הבדיקה איננה פולשנית, כך שאין צורך לפחד מהחדרה של אף רכיב זר לתוך הגוף.
- הבדיקה מהירה וכך גם קבלת התוצאות.
- הבדיקה לא משפיעה על שגרת החיים ולאחריה ניתן לחזור במהירות לעיסוקים הרגילים – בהנחה שאין צורך באשפוז או טיפול דחוף ומיידי.
- במידה שמתקבלות תוצאות תקינות מהבדיקה, הסיכוי ללקות בהתקף לב (אוטם בשריר הלב) ב-6 השנים שלאחר מכן – הוא סיכוי נמוך למדי.
איך מתבצעת בדיקת סיטי במרכז רפואי רמת אביב?
לפני הבדיקה, הנבדק נדרש לעבור סדרה מסוימת של הכנות. בשעה וחצי שלפני הבדיקה, רדיולוג מומחה יבדוק את קצב הלב ולחץ הדם של הנבדק ובמידת הצורך יחליט על מתן כדור המייצר האטה של קצב הלב – לצורך שיפור חדות הבדיקה.
במהלך הבדיקה עצמה, הנבדק ישכב על מיטה במשך כעשר דקות, כשהוא בהכרה מלאה. הבדיקה כאמור אינה פולשנית ואינה מלווה בכאב כלל, משום שהסריקה מתבצעת על ידי צילומי רנטגן רבים ולא על ידי כל מגע או חדירה לתוך הגוף. עם זאת, במהלך הבדיקה ייתכן שיוזרק לנבדק חומר ניגוד אל תוך הווריד, וזאת כדי שהשיקוף יהיה טוב יותר.
מרכז הרפואי רמת אביב מציע שירות של בדיקת סיטי לב, יחד עם פיענוח של הבדיקה וייעוץ עם רופא מומחה על המשך הטיפול. במרכז עובד צוות רפואי בעל ניסיון ומקצועיות רבה והטיפול בכל מטופל נעשה במסירות, אדיבות ורגישות. המרכז מוביל בתחום, ומחזיק בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, תוך שהוא חורט על דגלו את ערכי החדשנות והטכנולוגיה המתקדמת. למידע נוסף, פנו אלינו.
שאלות ותשובות
האם בדיקת סיטי לב כרוכה בכאב?
בכלל לא. במהלך בדיקת הסיטי מתבצעים צילומי רנטגן, ומדובר בבדיקה שאינה פולשנית כלל. עם זאת, ייתכן שבמידה שיוזרק חומר ניגוד, תהיה תחושה מעט לא נוחה. מעבר לכך, מדובר בבדיקה שאינה כואבת.
למה כדאי לעשות בדיקת סיטי דווקא במרכז הרפואי רמת אביב?
במרכז הרפואי רמת אביב ישנו דגש חזק על חדשנות ועל טכנולוגיה מתקדמת. במרכז ישנם המכשירים המתקדמים ביותר, שיכולים לזהות הפרעות ובעיות רפואיות רבות באזורים הנבדקים. המרכז מוביל בתחומו, ומאפשר זמינות גבוהה לתורים עבור כל מי שזקוק לכך.
האם כל אחד יכול לעבור בדיקת סיטי?
כמעט כל אחד יכול לעבור את הבדיקה. רוב האוכלוסייה מתאימה לבדיקת סיטי ואין כל חשש שהבדיקה תסב נזק. ואולם, אנשים הסובלים מבעיות בתפקוד הכליות, או מהפרעות בקצב הלב, ואף אנשים אשר אלרגיים ליוד – לא יוכלו לעבור בדיקת CT.