עברת את גיל 50 ? כדאי שתעשה בדיקת PSA
בדיקת PSA היא בדיקה הבודקת את רמות חלבון PSA בדם ויכולה להעיד על חשד לקיום גידול סרטני. מכיוון שסרטן הערמונית נפוץ לרוב בגברים מעל גיל 50, ההמלצה היא להבדק לכל גבר מעל גיל זה.
גיל 50 מסמן לרבים מאיתנו את הזמן להתחיל להתמקד באופן פעיל יותר בבריאות האישית, ובפרט בנושאים שלא תמיד נמצאים בחזית המודעות שלנו בשנות ה-30 וה-40. אחת הבדיקות החשובות שכדאי להכיר ולשקול בשלב זה היא בדיקת PSA, המיועדת לזיהוי מוקדם של סרטן הערמונית. על אף שבדיקה זו נתפסת לעיתים קרובות כסטנדרטית ופשוטה, יש בה פוטנציאל רב להשפעה עמוקה על בריאות הגבר. המאמר הבא מתמקד בהסבר המשמעויות של בדיקת PSA, חשיבותה, והדילמות הנלוות לתוצאותיה. נערך דיון בסוגיות של גיל ההתחלה המומלץ לבדיקות, האם ואיך ניתן להיערך מראש לתוצאות שונות, וכיצד לפעול לאחד בדיקת PSA תוצאות בהתאם לממצאים.
בלוטת הערמונית וחשיבותה
בלוטת הערמונית המכונה גם פרוסטטה, נמצאת בגופם של גברים בלבד וממוקמת במוצא שלפוחית השתן ומקיפה את צינור השופכה. צינור זה אחראי להעביר את השתן משלפוחית השתן, החוצה מהגוף. תפקידה העיקרי של הבלוטה הוא בייצור נוזל הזרע והגנה על תאי הזרע ומסיבה זו היא בעלת חלק משמעותי בפוריות הגבר. מעבר לכך, הבלוטה מייצרת חלבון שנקרא PSA, החשוב לשמירת התנזלות נוזל הזרע. הרמות של חלבון זה מהוות אינדיקציה להאם יש המצאות של תאים סרטניים בערמונית, ניתן לבדוק זאת באמצעות בדיקת PSA.
ערמונית מוגדלת מול סרטן הערמונית
ערמונית מוגדלת נחשבת למצב שפיר שבו מתקיימת גדילה של הבלוטה והיא אינה מזיקה או מסוכנת. יחד עם זאת, התופעה יכולה לגרום לאי נוחות בכך שהיא לוחצת על צינור השופכה אותו היא עוטפת ופוגעת בזרימת השתן. חלק מהתסמינים הנוספים של התופעה כוללים קושי במתן שתן, כאבים, זרם חלק ו/או מקוטע, תחושת דחיפות ו/או תכיפות במתן השתן ואף התעוררות במהלך הלילה על מנת להתרוקן. בנוסף, גדילת הבלוטה עלולה לפגוע בהחזר הדם לאיבר המין, להוות קושי בהגעה לזקפה ובהתאם לפגוע בתפקוד המיני.
סרטן הערמונית לעומת זאת, הוא מצב ממאיר ומסכן חיים שלא תמיד בהכרח מתבטא בתסמינים כלשהם, על אף שהתסמינים שלו ושל ערמונית מוגדלת די דומים. לכן, ההמלצה עבור גברים שחווים חלק מהתסמינים שצוינו מעלה וגם כאלה שלא חווים תסמינים ועברו את גיל 50, לגשת לאבחון אצל אורולוג מומחה שיפנה לבדיקת PSA.
אבחון ממצאים בערמונית
כפי שציינו, אורולוג יכול לבצע אבחון לסרטן במספר דרכים. ראשית, בעת הבדיקה הפיזיקלית הרופא יבצע בדיקת אצבע רקטאלית. מיקום בלוטת הערמונית הינו בסמוך לרקטום ועל ידי החדרת אצבע דרך פי הטבעת, ניתן לבחון את גודל ומרקם הבלוטה. ערמונית מוגדלת, שזהו מצב שפיר, תהיה חלקה וגמישה, לעומת מצב סרטני שבו הערמונית תהיה גבשושית וקשה. עם זאת, ישנם מצבים בהם קיימים תאים סרטניים, אך עדיין מרקם הבלוטה חלק וגמיש ולכן יש לבצע מספר בדיקות נוספות הכוללות בדיקת PSA, MRI וביופסיה בהתאם לתוצאות המתקבלות.
מה זה בדיקת PSA?
PSA בדיקה שמבוצעת היא בדיקת דם הבודקת את רמות החלבון PSA המיוצר על ידי בלוטת הערמונית. ככל שרמת החלבון בדם המטופל גבוהה יותר, כך הסיכוי לסרטן בבלוטה גבוה יותר. עם זאת, ישנן סיבות נוספות לעליה ברמות החלבון, הקשורות להגדלה שפירה, ניתוח בשלפוחית השתן או בערמונית עצמה וכן מגע מיני באזור. כיום לא מוגדר ערך סף בבדיקת PSA המעיד על נוכחות סרטן בערמונית, והוא לא מהווה פרמטר חד משמעי להמצאות תאים סרטניים אך כן מבינים שעליית רמתו בדם מהווה צורך לבירור וביצוע בדיקות נוספות לאישוש. לאחר ביצוע הבדיקה מומלץ להתייעץ עם אורולוג מומחה לגבי המשך טיפול ובדיקות נוספות במידה ויש צורך.
משמעות ערכי בדיקת PSA ( בדיקת psa ערכים )
בדיקת psa תקינה היא בעלת ריכוז תקין של חלבון PSA בדם נחשב ריכוז של 0-4 ng/mL. ריכוז גבוה מ- 4 ng/mL מהווה חשד לקיום הליך סרטני בגוף המטופל ובקרב 90% מהגברים בהם רמות חלבון ה-PSA היו מעל 20 ng/mL, התגלה סרטן בבלוטת הערמונית. חשוב להזכיר שוב כי ערך הסף אינו מוחלט לחלוטין וכי רמות "תקינות" לא שוללות לגמרי נוכחות סרטן, ומאידך רמות "גבוהות" לא מעידות לחלוטין על הימצאות תאים סרטניים. אך בהגדרה ערכי psa תקינים הם חלבון psa בדם בריכוז של 0-4 ng/mL.
דרכי טיפול בערמונית
במקרים של ערמונית מוגדלת, ניתן לבצע טיפול חדשני הנקרא Rezum. טיפול זה באישור ה-FDA וכולל שימוש באנרגיה האצורה באדי מים והולכתם על ידי גלי רדיו. הטיפול נחשב לזעיר פולשני, מקטין סיבוכים ותופעות לוואי, מאפשר לחזור לשגרה תוך מספר ימים, מביא לשיפור ניכר בתסמינים לאחר שבועיים מביצוע הפרוצדורה והחשוב ביותר שהוא משמר תפקוד מיני יחד עם שמירה על פעילות תקינה של מערכת השתן.
במקרים של סרטן הערמונית, לאחר שבוצע אבחון על ידי מכשירי דימות וביופסיה, ניתן לבצע טיפול ב-HIFU או קריותרפיה. טיפול HIFU מבוצע בעזרת אולטרסאונד, במהלכו המתמר מוחדר מפי הטבעת לרקטום, ממפה את הבלוטה ולאחר מכן משדר גלי קול ממוקדים בעוצמה גבוהה. גלי הקול מפיקים חום נקודתי ובכך הורסים את התאים הסרטניים.
השיטה השנייה,קריותרפיה, מתאימה למטופלים שגודל הגידול שלהם יחסית קטן. במהלכה מחדירים מתמרים מתכתיים דרך העור לכיוון הגידול. המתמרים מכילים חנקן נוזלי אשר קופא ומיד משמיד את התאים הממאירים מבלי לפגוע בתאים הבריאים שמסביב.
את הטיפולים שצוינו מעלה ניתן למצוא במרכז לבריאות הגבר שבמרכז רפואי רמת אביב. במרכז פועלים טובי המומחים בתחומם ובעזרת הטכנולוגיות המתקדמות ביותר לשמירה על בריאות הגבר. במידה ואתם סובלים מתסמינים כאלה או אחרים שפוגעים בשגרת היום-יום שלכם, פנו אלינו לייעוץ וקביעת תור.
למידע נוסף ותיאום יעוץ צרו קשר עוד היום :072-3305580