ההשפעה הפסיכולוגית של סרטן הערמונית על גברים ומשפחותיהם

ההשפעה הפסיכולוגית של סרטן הערמונית על גברים ומשפחותיהם

סרטן הערמונית הוא לא רק בעל השפעה פיזית - גם פסיכולוגית

פעמים רבות, לאחר קבלת הידיעה על מחלת הסרטן באופן כללי, וסרטן הערמונית בפרט, סדרי העדיפויות בחיי המטופל ומשפחתו משתנים ובהתאם גם בחירות והחלטות שעליהם לבצע

סרטן הערמונית מהווה את הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בעולם, ועם הגיל ניתן לראות גם עליה בשכיחותו. אי לכך, הוא נדיר ביותר בקרב גברים צעירים. המחלה מתבטאת בגדילה בלתי מבוקרת של תאים בבלוטה, לרוב מתפתחת באיטיות רבה ופעמים רבות אינה גורמת לתסמינים או דורשת טיפול. עם זאת, ישנם מקרים בהם היא מתפתחת במהרה ואף יכולה לשלוח גרורות, בעיקר לעצמות.

מבנה בלוטת הערמונית ותפקידיה העיקריים

בלוטת הערמונית ממוקמת במוצא שלפוחית השתן ומאחוריה נמצא הרקטום. הבלוטה חובקת את צינור השופכה אשר מזרים את השתן מהשלפוחית הישר מחוץ לגוף. מעבר לכך, היא מייצרת את נוזל הזרע ומפרישה חלבון הנקרא PSA השומר על התנזלות הנוזל.

ישנם מקרים בהם עלול להתפתח מצב של ריבוי תאים (היפרפלזיה של הערמונית) ומכונה ערמונית מוגדלת. מצב זה נחשב שפיר ולא סרטני ובשל תסמינים דומים לסרטן הערמונית, חשוב לבצע אבחון מדויק בין המקרים.

מצבי מחלה של בלוטת הערמונית

כפי שציינו, אחד ממצבי המחלה של הערמונית נקרא ערמונית מוגדלת. בשל המבנה האנטומי של הבלוטה אשר מקיפה את צינור השופכה, גדילתה גורמת ליצירת לחץ על הצינור ועלולה לפגוע במתן השתן. גברים אשר סובלים ממצב זה יחושו קושי במתן השתן הכולל חוסר יכולת להתרוקן או להתחיל במתן השתן, השתנות מרובות בלילה, טפטופים ועוד.

במצבים בהם בלוטת הערמונית מוגדלת תפקוד מיני עלול להיפגע גם כן. בעת גדילת הבלוטה, היא עלולה לפגוע בהחזר הדם לאיבר המין וליצור קושי בהגעה לזקפה. במספר מחקרים נמצא גם, כי המולקולה NO (Nitric oxide) אשר לוקחת חלק ביצירת הזקפה, יורדת עם הגיל. הכמות הפחותה של המולקולה, גורמת בערמונית מוגדלת תפקוד מיני לקוי וכל אלה עלולים ליצור תחושות של תסכול, פגיעה בביטחון ובערך העצמי והימנעות מקיום יחסי מין.

סרטן הערמונית מתאפיין בתסמינים והשפעות דומות, אך מלווה גם בדם בשתן, כאב או צריבה בעת מתן השתן. חשוב לציין כי רוב המקרים של בלוטה מוגדלת אינם מעידים על קיום מצב סרטני וניתן להבדיל בין שני המצבים באמצעות בדיקות ואבחונים.

כיצד גילוי סרטן הערמונית משפיע על המצב הרגשי של המטופל ?

תהליך אבחון מחלת הסרטן באופן כללי, מלווה בחששות ופחדים וכל אדם חווה את הידיעה באופן אחר. בהתאם, התגובה לאבחון המחלה תהיה בצורה ועוצמה שונה ולכל אחד ייקח זמן ודרך משלו כדי להתרגל עם המציאות החדשה. יש מטופלים שיגיבו בכעס, אחרים בפחד או חוסר וודאות ובהתאם, חשוב לתת את הזמן לעכל ולהגיב על הסיטואציה החדשה והלא מוכרת.

מבחינת המטופל, חייו משתנים מקצה לקצה. אי לכך, הוא עלול להתקשות בהתמדה על שמירת סדר יום רגיל הכולל בילויים, עבודה ומשפחה. מכיוון ששמירה על רצף תקין ושגרה יומיומית חשובים לא פחות בטיפול הרגשי בעת ההתמודדות עם המחלה, רצוי להתייעץ עם הצוות המטפל, כיצד ניתן לשמור עליהם.

אתגר פסיכולוגי אישי נוסף שהמטופל חווה הוא ההתמודדות בתלות באחרים יחד עם הצורך בקבלה עזרה מהאחר. אנו חיים בחברה המקדשת את העצמאות, כך שכל פרט לומד במהלך חייו לדאוג לעצמו. בשל ההשלכות של הטיפולים הכוללות נסיעות ופגיעה בעבודה, עולה צורך רב בקבלת עזרה מהאחר. לכך עלולות להתלוות תחושות של תסכול וייאוש בקרב המטופל וכי תחושת העצמאות שלו נלקחה ממנו.

התמודדות הסובבים עם הבשורה

לרוב, הגברים משתפים את משפחותיהם בבשורה וגם הם חווים מנעד רגשות ומתמודדים כל אחד בדרכו. כמו המטופל, הם זקוקים להכוונה, תמיכה והדרכה על דרכי ההתמודדות עם המחלה. לא פעם הם אלה שיחוו את הקושי של המטופל, יצטרכו להכיל את רגשותיו השליליים ולהוות כר תומך במסע הרגשי והפיזי שהוא עובר.

פעמים רבות, לאחר קבלת הידיעה על מחלת הסרטן באופן כללי, וסרטן הערמונית בפרט, סדרי העדיפויות בחיי המטופל ומשפחתו משתנים ובהתאם גם בחירות והחלטות שעליהם לבצע. יש שיגיבו בתגובות רגשיות קיצוניות כגון פחד, ייאוש, אשמה וחוסר אונים ואליהם עלולים להתלוות מחשבות טורדניות, עיסוק בלתי פוסק במצב הרפואי של קרוב המשפחה, הפרעות בשינה ואף פגיעה בתאבון.

על בני המשפחה להתמודד עם הצורך למצוא את האיזון בין הרצון לתת למטופל את השקט והמרחב שהוא צריך, לבין הצורך לסייע לו ביציאה מהבית. שיתוף החולה בהתלבטות עשויים לסייע הן למטופל והן למשפחתו להתמודד עם המצב. בנוסף, המשפחה והסביבה הקרובה יכולים להוות מקור כוח עבור המטופל, בזכות הידיעה כי יש מי שיעזור לו להגיע לביקורים הנדרשים ויקל עליו כמה שאפשר.

דרכי אבחון של המחלה

ראשית, יבצע האורולוג המומחה בדיקת רקטאלית. מכיוון שהבלוטה נמצאת בסמוך לרקטום, יכול הרופא להגיע אליה דרך פי הטבעת ולבדוק את מרקמה. מרקם חלק מעיד לרוב על מצב של גדילה שפירה של הערמונית בעוד מרקם קשה עלול להעיד על קיום מצב סרטני. חשוב להגיד כי ישנם מקרים בהם ישנה בלוטה חלקה עם תאים סרטניים ונדרש לבצע בדיקות נוספות בהתאם.

האבחון של סרטן הערמונית מתבצע בעזרת טכניקה מתקדמת שנקראת MRI Fusion Biopsy. טכנולוגיה זו מאפשרת לזהות ולמדוד גידול סרטני ולאחר מכן לקחת דגימה ישירות מהנגע הסרטני ולבצע ביופסיה. לאחר האבחון ובייעוץ האורולוג המטפל נקבע הצורך בבדיקות נוספות והמשך טיפול.

בדיקה נוספת היא בדיקת רמות חלבון PSA. חלבון זה, המופרש מהבלוטה יכול לסייע באבחון בין מצב שפיר לממאיר. במקרים רבים, קיימת קורלציה בין רמות החלבון בדם למצב הסרטני ובהתאם, ככל שרמות החלבון גבוהות יותר, כך גם הסיכוי למצב ממאיר גבוה יותר. עם זאת, אבחנה זו איננה חד משמעית מכיוון שרמות החלבון יכולות להיות מושפעות ממגע מיני, דלקת ועוד ועל כן מהוות ממצא מחשיד אך לא סופי. לאחר מכן, ניתן לבצע הדמיה תחת אולטרסאונד או MRI ובהתאם לבצע ביופסיה ובדיקה של התאים החשודים.

דרכי הטיפול החדשניות

אחת משיטות הטיפול החדישות המבוצעות במרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב נקרא HIFU. במסגרת הפרוצדורה מתבצע שימוש בגלי אולטרסאונד, גלים הנחשבים בתדירות גבוהה. הגלים מפיקים חום נקודתי ולמעשה הורסים את התאים הסרטניים, תוך שמירה על התאים הבריאים בסביבתם. טיפול זה רלוונטי עבור מטופלים שביצעו MRI ונמצא אצלם ממצא חשוד כסרטני.

טיפול נוסף הנמצא במרכזנו הוא קריותרפיה. במהלכו מחדירים חנקן נוזלי דרך העור ישירות אל הגידול. החנקן הנוזלי קופא ובדרך זו משמיד את התאים הסרטניים. הטיפול מתאים למטופלים עם סרטן שאיננו מפושט ברמה נמוכה עד בינונית.

סרטן הערמונית הוא מצב לא פשוט שעלול להיות מסכן חיים. יחד עם זאת, החדשות הטובות הן שגילוי מוקדם מציל חיים. המרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב מציע מגוון בדיקות לאבחון טיפול ומניעה של סרטן הערמונית, המבוצעות על ידי טובי האורולוגים תחת קורת גג אחת. במידה ועברת את גיל 50, או שאתה חווה תסמינים כאלה ואחרים הפוגעים באיכות חייך, פנה אלינו לייעוץ וזימון תור.

למידע נוסף ותיאום יעוץ צרו קשר עוד היום   : 072-3305580

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט