ערמונית מוגדלת תפקוד מיני: התופעה שמשפיעה גם על נשים
אחת הבעיות הרפואיות השכיחות בקרב גברים, ערמונית מוגדלת, אינה משפיעה רק על מי שנתקל בה ישירות, הגבר, אלא יש לה השלכות רחבות יותר.
אחת הבעיות הרפואיות השכיחות בקרב גברים, ערמונית מוגדלת, אינה משפיעה רק על מי שנתקל בה ישירות, הגבר, אלא יש לה השלכות רחבות יותר, המשפיעות גם על נשים בתור בנות זוג. מאמר זה יציג ויפרש את הקשר המורכב בין תופעת הערמונית המוגדלת לבין התפקוד המיני, תוך התייחסות לאופן שבו נשים נפגעות ומעורבות בסיטואציה זו. נחקור את ההשלכות הרגשיות, הפיזיולוגיות והמערכתיות של ערמונית מוגדלת על הזוגיות ועל הבריאות המינית של שני המינים, תוך שימת דגש על דרכי התמודדות ותמיכה משותפת.
בלוטת הערמונית
בלוטת הערמונית ממוקמת במוצא שלפוחית השתן של הגבר, והיא עוטפת את צינור השופכה אשר אחראי על הוצאת השתן אל מחוץ לגופו. תפקידה לייצר את נוזל הזרע, להגן על תאי הזרע ולהפריש חלבון הנקרא PSA שתפקידו לשמור על התנזלות הנוזל. מכך ניתן להבין כי לבלוטה תפקיד משמעותי בפוריות הגבר ועל כן, במקרים של ערמונית מוגדלת תפקוד מיני לקוי עלול להתלוות לכך בהתאם.
ערמונית מוגדלת – מהי?
שמה הרשמי של התופעה הוא היפרפלזיה שפירה של הערמונית. המשמעות היא שקיימת עלייה בכמות התאים בבלוטה, באופן שפיר שאיננו סרטני, הגורמת לגדילה של הבלוטה. תופעה זו שכיחה בקרב גילאי 50 ומעלה וכמעט 100% מהגברים בגיל 90 יסבלו מתופעה זו. ישנם מקרים רבים בהם המטופל לא יחוש תסמינים כלל, אך במקרים שכן, הם כרוכים באי נעימות יחד עם פגיעה באיכות החיים.
כחלק מהמבנה האנטומי של הבלוטה, כאשר היא גדלה היא לוחצת על צינור השופכה. אי לכך, היא עלולה לפגוע במעבר השתן בצינור ולגרום למספר תסמינים שכוללים: קושי בתחילת מתן השתן או עיכוב בהתרוקנות, זרם שתן חלש או מקוטע, צורך תכוף למתן שתן עד כדי קושי התאפקות וטפטוף והתעוררות מדי לילה על מנת להתפנות. לכל אלה השפעה מרכזית על חיי המטופל, הן במהלך היום והן בלילה ועלולים לפגום בשגרת חייו.
ערמונית מוגדלת תפקוד מיני – מה הקשר?
כפי שאמרנו, לבלוטת הערמונית תפקיד חשוב בפוריות הגבר ולכן במצב של ערמונית מוגדלת תפקוד מיני יכול להיות מושפע מכך בצורה ישירה. במצב של גדילה של הבלוטה, קיים קושי להגיע לזקפה או להחזיק אותה לאורך זמן, בגלל הפגיעה בהחזר הדם או בשל רמות נמוכות של הורמון הגבר – טסטוסטרון, אשר מיוצר באשכים. מעבר לכך, ייתכן כי לאחר קיום יחסי מין, הגבר עלול לחוש תחושת צריבה ואי נוחות באיבר המין עצמו ובכל אזור השלפוחית. כל אלה עלולים לפגום בהנאה ובחשק המיני וגברים יעדיפו להמנע מכך.
חשוב לדעת כי במסגרת טיפול תרופתי על מנת לטפל בהגדלה שפירה של הערמונית, עלולים להתעורר מספר תופעות לוואי עם השפעה נרחבת על חיי המין. אחת מהתרופות היא 5 alpha reductase inhibitor אשר במסגרת פעולתה היא מורידה את רמות דהידרוטוסטרון בגוף המטופל אשר גורם לגדילת הערמונית. היא עלולה לגרום לירידה בחשק המיני, ירידה בנפח הזרע, הפרעות בזקפה, גדילת שדיים ורגישות בפטמות.
כיצד ערמונית מוגדלת משפיעה גם על נשים?
מתופעות הלוואי השונות של ערמונית מוגדלת תפקוד מיני גם מושפע בשל הפגיעה בחיי היום-יום והן בשל השימוש בתרופות לטיפול בבעיה, ומכך ניתן להסיק כי לתופעה גם השפעה על האישה שחיה לצד הגבר. בסקר טלפוני שנערך בישראל, תשאלו 215 נשים שבן זוגם מעל גיל 50, ובדקו כיצד מצב של ערמונית מוגדלת משפיע על השינה, יחסי המין, נסיעות, חוויות משותפות וקשרים משפחתיים וחברתיים.
86% ממשיבות הסקר, טענו כי הן חוות השלכות מגוונות על חיי השגרה, איכות החיים ומערכת היחסים עם בן זוגם. ההשפעה העיקרית הייתה בהקשר של התעוררות בן הזוג במהלך הלילה בין 2-4 פעמים, לשם הטלת שתן, אך גם בשאר הפרמטרים ציינו קושי והשפעה שלילית. מעבר לכך, קיומה של מחלה כרונית, גם אם שפירה, מעלה תחושות לחץ, דאגה ואחריות לבריאות בן הזוג בקרב הפרטנר המטפל ועלולה לגרום לתחושת שחיקה.
האם ערמונית מוגדלת קשורה לסרטן הערמונית?
לערמונית מוגדלת וסרטן הערמונית אמנם תסמינים דומים, אך חשוב לדעת שאלו שני מצבים בריאותיים נפרדים לגמרי וכי גדילת הבלוטה מהווה מצב שפיר, בעוד סרטן הערמונית מוגדר כמצב ממאיר. כמו בכל סרטן, גם בסוג זה מתקיימת גדילה בלתי מבוקרת של תאים באיבר, העלולים ליצור לחץ ופגיעה בתפקוד של איברים סמוכים וללא טיפול, ייתכנו יצירת גרורות אשר יפגעו בשאר איברי הגוף.
הסיבות הספציפיות להתפתחות סרטן הערמונית לא ידועות אך ישנם מספר מצבים המעלים את שכיחות המחלה – גיל מבוגר, קרוב משפחה מדרגה ראשונה שלקה בסרטן ומוצא אתני (המחלה שכיחה באפרו – אמריקאים ונדירה ביוצאי אסיה). לרוב, בתחילת המחלה, המטופל לא יחוש תסמינים כלל ואלה יורגשו רק כאשר המחלה מתקדמת ומתפשטת ובהתאם שולחת גרורות לעצמות. אלה יתבטאו בכאבי גב תחתון, אגן, ירכיים ועצמות.
כיצד ניתן לאבחן את הבעיה?
ראשית, עם הופעת תסמינים הקשורים לבעיות בהטלת שתן ו/או זקפה, יש לגשת לאורולוג מומחה. במהלך הבדיקה יבוצע תשאול ובדיקת פיזית של הערמונית. מכיוון שהבלוטה נמצאת בסמוך לרקטום, יכול הרופא למשש אותה ולבחון את מרקמה. לרוב, במצב שפיר הבלוטה תהיה חלקה בעוד שבמצב ממאיר תהיה יותר מחוספסת וקשה. עם זאת, ישנם מצבים בהם הבלוטה חלקה אך עם תאים סרטניים ולכן יש להתקדם לביצוע בדיקות מעבדה.
הבדיקה השנייה שיש לבצע היא רמות חלבון PSA בדם. חלבון זה מופרש על ידי הבלוטה ונמצא שככל שרמתו בדם עולה, הסיכון למצב סרטני עולה גם כן. חשוב לדעת שממצא זה אינו חד משמעי ועל סמך נתוני הבדיקה, אמנם עלול להתעורר חשד למצב ממאיר, אך גם כן אינו מהווה תשובה סופית לאבחנה.
במידה וקיים חשד למצב ממאיר בבלוטה, ניתן לבצע בדיקת דימות יחד עם ביופסיה. אלה נקראים MRI US Fusion, ומהווים פריצת דרך באבחון וטיפול בסרטן הערמונית. מעבר לכך, ניתן לבצע אבחנה על ידי מיקרו אולטרסאונד, המאפשר לגלות ממצאים בבלוטה ברזולוציה גבוהה מאוד יחד עם שיפור תמונה ב-300% לעומת מכשירי האולטרסאונד הקונבנציונליים. בהתאם לממצא המתגלה, יחליט האורולוג על הטיפול המתאים.
במרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב מתבצעת בדיקת סקר של הערמונית בביקור אחד. ראשית, מתקיים ייעוץ ראשוני על ידי אורולוג מומחה הממלא יחד עם המטופל שאלון רפואי אישי ובדיקה של תפקוד מערכת השתן. תוך כדי הביקור ניתן לקבל פענוח מיידי יחד עם סיכום רפואי וקביעת תוכנית טיפולית להמשך על פי הממצאים.
אחד מהטיפולים החדשניים ביותר שקיימים כיום לטיפול בערמונית מוגדלת ונמצא בשימוש במרכז נקרא Rezum ומאושר FDA. זהו טיפול תרמי ייחודי, המשתמש בהולכת אדי מים (קיטור) באמצעות תדרי רדיו. הליך זה נחשב לזעיר פולשני ובעל יתרונות מרובים הכוללים- ביצוע אשפוז יום בהרדמה מלאה וללא כאבים, חזרה מהירה לשגרה תוך יומיים, שיפור בתסמינים לאחר כשבועיים ושמירה על פעילות תקינה של דרכי השתן ותפקוד מיני. טיפול זה מתאים לגברים אשר רוצים להפסיק את הטיפול התרופתי מסיבות שונות.
לסיכום, במצב של ערמונית מוגדלת תפקוד מיני לקוי הוא תופעה נלוות, אך החדשות הטובות הן שאין צורך להשלים עם המצב ולפגוע בחיים האישיים וחיי הזוגיות. במידה ואתם סובלים מתסמינים כאלה או אחרים פנו אלינו למרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב לייעוץ וקביעת תור.