גישה פורצת דרך לאבחון ולטיפול בסרטן הערמונית
סרטן הערמונית הופך לשכיח יותר ויותר בשנים האחרונות ולכן, צוות המומחים של מרכז רפואי רמת אביב בוחן טכנולוגיות חדשות אשר יאפשרו לבצע טיפולים ממוקדים בסרטן הערמונית.
בשנים האחרונות הפך סרטן הערמונית לסרטן השכיח ביותר בקרב גברים. אחד משישה עד שבעה גברים יחלה במהלך חייו בסרטן זה, רובם במהלך שנות השישים והשבעים לחייהם.
אף על פי שמדובר בנתונים מדאיגים ובאויב מאתגר מאוד להבסה, המחלה עדיין אינה מקבלת את תשומת הלב הראויה.
אבחון מדויק לסרטן הערמונית
דרכי האבחון הקיימות היום אינן מדויקות דיין, ולכן יש קושי בגילוי מוקדם של המחלה. לדברי פרופ' בניאל הפתרון לבעיה זו טמון באבחון מדויק יותר שנעשה באמצעות בדיקת הדמיה של MRI . הדמיית MRI מאפשרת זיהוי מדויק של מיקום הגידול. האלגוריתם הטיפולי החדש, המיושם לראשונה בישראל, מאפשר אבחון מדויק יותר של סרטן הערמונית ובעקבות האבחון - טיפול ממוקד שמאפשר ריפוי עם מינימום תופעות לוואי.
"כיום אורולוגים ממליצים לכל גבר מעל לגיל חמישים להיבדק", אומר פרופ' בניאל, "החשש שלנו גובר כאשר אורולוג מאתר נוקשות בבדיקת הערמונית או שלחולה יש PSA גבוה שהתגלה בבדיקת PSA (חלבון שמופרש רק מהערמונית)".
עד לפני שנה ההמלצה הייתה לעשות ביופסיה באמצעות אולטרה סאונד דרך הרקטום. משום שהבדיקה היא אקראית, בבדיקה זו יש מגבלה מובנית. פרופ' בניאל מסביר: "האולטרה סאונד והסיטי לא יכולים לתת אבחון מדויק כי המחלה בתחילתה היא מיקרוסקופית. בדיקת MRI כן יכולה לתת אבחנה טובה יותר".
מפני שבעבר הבדיקה הייתה יקרה והידע לא היה רחב מספיק, לאורך שנים נמנעו המומחים משימוש ב- MRI לאבחון סרטן הערמונית. למעשה סרטן הערמונית היא המחלה היחידה שאין בה הדמיה, בניגוד, למשל, לאבחון של גושים בשד בעזרת ממוגרפיה לצורותיה ואולטרהסאונד של הגושים, או סרטן המעי הגס שמאובחן באמצעות CT ובדיקת קולונוסקופיה.
שימוש בתמונות שהתקבלו מה-MRI לצורך ביצוע ביופסיה מונחית אולטרסאונד
השינוי המשמעותי שחל בתחום הוא תולדה של המחקר של Biopsy Guided MRI שאומץ על ידי מרכז רפואי ברמת אביב. במסגרת ההליך, המכשור החדש מציע טכנולוגיה מקורית של ¬ FUSION US¬MRI המאפשרת שימוש בתמונות שהתקבלו מהדמייתMRI לצורך ביצוע ביופסיה מונחית אולטרסאונד.
בטכנולוגיה זו, נבנה מודל תלת ממדי של הערמונית ובתוכו הנגע החשוד. מודל זה מוזן לתמונת האולטרסאונד בזמן אמת. בניגוד לנהוג כיום, שימוש במכשיר ה- FUSION US¬MRI, מאפשר לקיחת דגימה מדויקת מהאזור החשוד.
הוכח במחקרים כי שימוש בשיטה חדשנית זו מעלה את הצלחת האבחון של מוקדים ממאירים משמעותיים ומפחית אבחון שגוי. יעילות הביופסיה עלתה בכ-30%. כמו כן, אובחנו יותר חולים עם סרטן אלים יותר ופחות חולים עם סרטן לא משמעותי.
הליך מהיר וממוקד
הגבר שמגיע לטיפול לאחר שביצע את בדיקת¬MRI עובר את הביופסיה בהרדמה כללית קצרה. לאחר הבדיקה, הוא יכול לשוב לביתו ללא אשפוז. אם תוצאות הביופסיה מראות על הצורך בהתערבות כירורגית - גם כאן יש לנו בשורה למטופלים.
"האבחון המדויק יותר מכין את הקרקע לטיפול פוקאלי, ממוקד", מסביר פרופ' בניאל. "עד היום היינו עוקבים אחרי מצב הגידולים אצל החולה או לחילופין היינו מוציאים את כל הערמונית או במקרים של טיפול בהקרנות מקרינים על כול האזור. כעת בזכות המכשור החדיש, אנחנו יודעים להגיע אל הנקודה המדויקת ולטפל בה".
HIFU היא שיטת טיפול חדשה לסרטן הערמונית המוצעת במרכז הרפואי רמת אביב. פרוטוקול הטיפול מתבצע באשפוז יום, כלומר אשפוז לשעות ספורות בלבד, תחת הרדמה קצרה. הטיפול אינו כרוך בחתכים וההתאוששות ממנו מהירה.
הטכנולוגיה מבוססת על טיפול ממוקד בעזרת גלי אולטרה-סאונד (גלי קול בתדירות גבוה). החולים המתאימים לטיפול זה הם חולים עם ממצא ממאיר ממוקד שנראה באמצעות MRI ורק בצד אחד של הערמונית.
שיעור הריפוי בשיטה עומד על 80%. כמו כן, בניגוד לטיפולים אחרים, אם הממצא הממאיר שב ומתגלה בערמונית אפשר לחזור על שיטת HIFU כעבור תקופה מסוימת. שיטת HIFU היא אחת מהטכנולוגיות המתקדמות שמשולבת במרכז הרפואי.
מבחינה סטטיסטית, בערך שליש מהחולים יסבלו ממחלה משמעותית ויצטרכו ניתוח רדיקלי או הקרנות. שליש נוסף אינו חייב לעבור טיפול אלא יכול להסתפק במעקב. "אצל שליש מהמטופלים אם הממצא נמצא באזור מסוים או בצד אחד של הערמונית אפשר לחסל אותו נקודתית", מסביר פרופ' בניאל. "יש למעשה פתח חדש לטיפול, וזאת בשורה משמעותית לגבר צעיר בן 50 שיש לו ממצא קטן שהוא צריך לטפל בו. חשוב להבין גם שתופעות הלוואי הן משמעותיות בטיפולים הרגילים קרי ניתוח והקרנות. תופעות הלוואי עלולות להשפיע על השליטה בשתן ועל הזקפה ואילו בטיפולים המקומיים תופעות הלוואי נדירות. המבחן המשמעותי של ההליך יהיה ביופסיה שתתבצע לאזור לאחר כשנה."
הרחבת הפיתוח והיישום של טכנולוגיות אבחון
צוות המומחים וההנהלה של מרכז רפואי רמת אביב נמצאים בשלבי בחינה של טכנולוגיות חדישות נוספות, שבעזרתן אפשר לבצע טיפולים ממוקדים בסרטן הערמונית. שילוב טכנולוגיות לאבחון ולטיפול בסרטן הערמונית הוא היחיד והראשון מסוגו בישראל ובמזרח התיכון כולו. הנהלת המרכז הרפואי מתכננת להרחיב את הפיתוח ואת היישום של טכנולוגיות חדשות גם לתחומים נוספים כמו סרטן השד ועוד.
המרפאה החדשה שחונך מרכז רפואי רמת אביב תעסוק באבחון סרטן הערמונית וכן בביצוע טיפולים זעיר-פולשניים בטכנולוגיות מתקדמות.
פרופ' ג'ק בניאל, יועץ המרכז לבריאות הגבר במרכז רפואי רמת אביב, הוא בעל שם בין-לאומי בתחום אבחון וטיפול בסרטן הערמונית. הפרוטוקול החדשני שמציע המרכז מבוסס כאמור על שני שלבים: בשלב הראשון זיהוי, מיקום ומדידה של הגידול באמצעות MRI . בשלב השני מתבצעת ביופסיה המאפשרת לקיחת דגימה ישירה מהמוקד שהודגם באמצעות MRI.
על פי נתונים סטטיסטיים, מדי שנה, נערכות בישראל כחמשת אלפים ביופסיות לזיהוי ואבחון של סרטן הערמונית. עד היום רוב הביופסיות נעשו בהכוונת אולטרסאונד טרנס¬רקטלי. שיטה שהתחילה בישראל בשנות השמונים.
ביופסיות MRI FUSION מתבצעות במרכז הרפואי ברמת אביב
פרופ' בניאל מציין כי שיטות טיפול חדשניות עומדות להיכנס לארסנל הטיפולים שיוצעו לחולים עם סרטן מקומי מוגבל למוקד אחד או צד אחד של הערמונית. הוא מעריך כי התחום של "פוקאל תרפי", הריפוי הממוקד, יתרחב לפלח ניכר ומשמעותי מהטיפולים. "הכיוון הזה הולך לכבוש לעצמו מקום גדול מאוד, אנחנו רק מתחילים לגעת בו. אני מעריך שתוך שנים ספורות יטופלו בשיטה זו כ-30% אחוז מהמטופלים. זה קונספט חדש, עם הבטחה גדולה מאוד לחולים".
ליצירת קשר, בירורים וקביעת תור: 03-6401234
תואר | שם הרופא | מומחיות | פרטים נוספים |
---|---|---|---|
דר' | אלכסנדר קסטין | אורולוגיה | לחצו כאן > |
דר' | אלכסנדר קרבצוב | אורולוגיה | לחצו כאן > |
פרופ' | גלעד אליהו עמיאל | אורולוגיה | לחצו כאן > |