נגעי עור מלנומה

נגעי עור מלנומה

על גבי העור יכולים להופיע סוגים שונים של מחלות ממאירות וביניהם מלנומה

על גבי העור יכולים להופיע סוגים שונים של מחלות ממאירות וביניהם מלנומה. בנגעי עור מלנומה, יש התפתחות מהירה של תאי המלנוציטים.

העור שלנו, אשר מהווה את האיבר הגדול ביותר בגופנו, מורכב משתי שכבות עיקריות. השכבה החיצונית נקראת אפידרמיס והפנימית אליה נקראת דרמיס. שני התפקידים העיקריים של העור הם להגן על האיברים הפנימיים הן מפני פגיעה חיצונית והן מפני קרינת UV (קרינה אולטרה – סגולה) הנפלטת מאור השמש. מעבר לכך, הוא משתתף בוויסות טמפרטורת הגוף, ייצור ויטמין D, שמירה על מאגר נוזלים ושומן ועוד.

באיברים שונים בגוף יכולים להיות נגעים שפירים ו/או נגעים ממאירים. הראשונים, מתוארים כנגעים אשר תחומים באזור מסוים ולא מתפשטים לאזורים אחרים בעוד השניים, עלולים להתפשט דרך בלוטות הלימפה או מחזור הדם וליצור גרורות באיברים חדשים.

בשכבת האפידרמיס של העור, ישנם מספר סוגי תאים וביניהם מלנוציטים. תאים אלה מפרישים חומר הנקרא מלנין אשר מקנה לעורנו את צבעו. תפקידם הוא להגן על העור מפני נזקי השמש על ידי ספיגת קרינת UVA ולכן לאחר החשיפה לשמש, עורנו הופך שזוף וכהה יותר. לעיתים, נוצר מקבץ מלנוציטים באזור אחד ספציפי אשר יוצר שומה, או בשמה העממי – נקודת חן. השומות הן למעשה גידולים שפירים המופיעים על גבי העור ומספרם משתנה בין בני אדם.

מלנומה – סוג מסוים של סרטן העור

על גבי העור יכולים להופיע סוגים שונים של מחלות ממאירות וביניהם מלנומה. בנגעי עור מלנומה, יש התפתחות מהירה של תאי המלנוציטים אשר יכולים להופיע תחילה כשומות שפירות ובהמשך עלולים להתפתח לנגעים ממאירים. במרבית המקרים, מלנומה מתפתחת על גבי העור, אך ישנם מצבים נדירים יותר בהם היא תופיע בגלגל העין, מתחת לציפורניים או ברירית הפה.

אילו סוגים של נגעי עור קיימים ?

למלנומה תסמינים ספציפיים, אשר יכולים לסייע למטופל לזהות בעצמו נגעי עור מלנומה ובהתאם להבין כי קיים צורך לפנות לרופא העור לבדיקה. ישנם חמישה מאפיינים לנגעי העור אשר מעוררים חשד –

1. גיאומטריה – צורת השומה אינה סימטרית.

2. גבול – גבולות השומה אינם ברורים או סדירים.

3. גוונים – ישנם מעל שלושה גוונים בשומה עצמה או לחילופין צבע אדמדם סביבה.

4. גודל – שומה אשר קוטרה מעל 6 מ"מ.

5. שינוי – הממצא החשוב ביותר שכן הוא מעיד על שינוי בשומה הקיימת על הגוף או לחילופין שומה חדשה שנוצרה. מעבר לכך, ייתכן כי השומות ילוו בגרד ו/או דימום ספונטני שנוצר ללא חבלה.

בנוסף, ישנם כמה סוגים של נגעי עור המתפתחים למחלות ממאירות שונות. סוג המלנומה הנפוץ ביותר הוא מלנומה מתפשטת שטחית אשר מתבטאת בצורה שונה בין גברים לנשים. אצל גברים היא לרוב תתבטא בגב ובחזה, לעומת נשים שהאזור השכיח ביותר הוא הרגליים. תאים אלה מאופיינים בקצב התפתחות איטי על פני העור.

סוג נוסף אשר שני בשכיחותו הוא מלנומה קשרייתית. הוא מופיע בעיקר באזור הראש, הצוואר, החזה והגב ומתפתח מהר יותר מהסוג הראשון. סוג אחר אשר נפוץ בעיקר במבוגרים באזורים על גבי העור אשר נחשפו לשמש במשך שנים ארוכות הוא מלנומת נמש ממאירה. כמו הראשון, הוא מתפתח לאט ונראה כמעין כתם על העור.

כפי שציינו, נגעי עור מלנומה יכולים להופיע גם מתחת לציפורניים. זהו מצב נדיר יותר הנקרא מלנומה של הקצוות ויכול להופיע גם על גבי כפות הידיים והרגליים. הוא ייחודי ואינו שכיח שכן הוא לא נגרם מחשיפה לשמש ונפוץ בעיקר אצל אנשים כהי עור.

גורמי סיכון ליצירה של מלנומה

הגורם העיקרי להתפתחות שומות על העור אשר בתחילתן שפירות ובהמשך עלולות להתפתח לממאירות הוא קרינת UV. קרינה זו נפלטת הן מקרני השמש והן ממנורות במיטות שיזוף אשר מעודדת יצירה של שומות בעלות מאפיינים טרום - סרטניים, כתמים וקמטים. בנוסף, בעלי עור בהיר, עיניים כחולות ושיער אדמוני רגישים יותר לעור השמש ולכן צריכים להגן על עצמם יתרה בעת חשיפה.

גורם נוסף הינו שומות מרובות על גבי העור, מעל ל – 100 שומות אשר מאופיינות במראה בלתי תקין וגדולות יותר מהממוצע. אלה נמצאות בסיכון גבוה יותר להתפתח למצב ממאיר ועל כן חשוב ביותר לבצע אחריהן מעקב תקופתי. גם סיפור משפחתי של מלנומה עלול להעלות את הסיכון להופעה המחלה ולכן אם אחד מבני המשפחה נמצא בסיכון למחלה או שחלה בה, מומלץ לבצע מעקב אצל רופא העור.

נגעי עור ומלנומה

מלנומה סיכויי החלמה

למלנומה תסמינים ייחודים אשר ניתן לזהות אותם באופן עצמוני, אי לכך, למלנומה סיכויי החלמה טובים יותר ככל שהנגעים זוהו בשלב מוקדם יותר ובוצע אבחון מקדים של הנגע על ידי רופא עור. בכדי לדעת מהם סיכויי ההחלמה של נגעי עור מלנומה, יש לבצע דגימת ביופסיה מאזור הנגע ולבחון אותו במעבדה תחת מיקרוסקופ.

המדד החשוב והרלוונטי ביותר בכדי לנבא את דרגת החומרה של הנגע הוא עומק חדירתו בשכבות העור. נגע אשר תחום באזור מסוים ולא פולש לאזורים נוספים נקרא melanoma ** situ וסיכויי החלמתו עומדים על 100%. ככל שהגידול חודר לשכבות נוספות וכתלות בעומק חדירתו, סיכויי ההחלמה יורדים. לדוגמה, בשלב 4 כאשר הגידול יצר גרורות באיברים נוספים, סיכויי ההחלמה עומדים על כ – 10%. זו הסיבה העיקרית שבדיקה עצמית של השומות בעור, יחד עם אבחון מוקדם על ידי רופא העור חשובים ביותר ועל כן יכולים להציל חיים.

האבחון המבוצע כיום לנגעי עור במרכז רפואי רמת אביב

במרכז למלנומה וגידולי עור במרכז רפואי רמת אביב תוכלו למצוא את מיטב המומחים בתחום רפואת העור. במסגרת הפגישה תקבלו מידע רחב יחד עם בדיקה מקיפה ומקצועית של עורכם, תוך מתן טיפול אדיב ואישי.

אחת מהטכנולוגיות החדישות הקיימות בעולם ומתבצעות במרכז למלנומה וגידולי עור היא מיפוי שומות ממוחשב. בשלב הראשון של הבדיקה מתבצעת סריקה כלל גופית על ידי מצלמה חדשנית העוברת על גבי כל הגוף ויוצרת מעין מפה של כלל השומות בגוף. בשלב השני מבוצע צילום יחד עם דרמוסקופ בצורה חדשנית, המאפשרת לרופא לבחור נגעים ספציפיים ולבצע עליהם "זום". הרזולוציה המתקבלת מהתמונות איכותית וגבוהה ביותר, ומסייעת לרופא לבחון לעומק ובצורה מדוקדקת את השומות הנבחרות.

היתרון העיקרי בבדיקה זו הוא היכולת להשוות בין מיפויים קודמים ובכך לזהות שינוי בעור מבעוד מועד. מעבר לכך, בדיקה זו אינה כרוכה בתופעות לוואי, קרינה או כאב וידידותית למטופל. במידת הצורך ולפי החלטת רופא העור המטפל יבוצע מיפוי נוסף במועד חדש בכדי לבצע השוואה בין התוצאות.

במידה ונמצא נגע עור חשוד, מבצעים ביופסיה של הנגע. תהליך זה מאפשר לקבל מידע אודות הנגע והחלטה האם הוא שפיר או ממאיר. ישנן מספר שיטות לביצוע הביופסיה כגון ביופסיית גילוח אשר "מגלחת" את השכבה השטחית של העור באזור הנגע הבולט, ביופסיה חלקית או מלאה המבוצעת על ידי סכין ניתוחים ומסירה חלק משתנה של הנגע או ביופסיית נקב שבמהלכה משתמשים בסכין גלילית המסייעת בהוצאת גליל עור בקוטר של כ – 4 מ"מ. כלל ההליכים מבוצעים תחת הרדמה מקומית ועלולים להיות כרוכים בתופעות לוואי כגון כאב בשל זריקת ההרדמה, דימום, זיהום ולרוב צלקת הנוצרת באזור החתך.

 

סרטן העור

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט