נקודת חן אדומה – חשיבות האבחון

נקודת חן אדומה – חשיבות האבחון

נקודת חן אדומה ומאפייניה - חשיבות האבחון

נקודות החן, או בשמן הנוסף שומות, הן למעשה נגעים הנמצאים על העור ורובן שפירות לחלוטין. נקודת חן תקינה נחשבת כבעלת צורה עגולה, סימטרית בגבולותיה וקטנה יחסית. הן נוצרות בעקבות ריכוז גבוה של הפיגמנט מלנין המיוצר על ידי התאים המלנוציטים. תאים אלה חוסמים את הקרינה האולטרה סגולה הנפלטת מקרני השמש, ובכך מונעים פגיעה בחומר התורשתי של התאים. ככל שריכוז המלנין גבוה יותר באזור מסוים, כך נקודת החן כהה יותר. עם זאת, ישנם נקודות חן אדומות הנוצרות בעקבות ריבוי כלי דם באזור ולכן צבעם המתקבל הוא אדום.

נקודת חן אדומה ומאפייניה 

נקודות חן אדומות נקראות "Cherry angiomas" בשל צורתן וצבען הדומים לדובדבן (Cherry). הן אינן נדירות על פני העור, ורובן לא מהוות חשד לנקודות חן סרטניות. לרוב מופיעות על העור החל מגיל 20 והן נפוצות בקרב אנשים מבוגרים (מופיעות אצל 75% מהאנשים מעל גיל 75) . האזורים העיקריים בהם הן נוצרות הם פלג גוף עליון, ידיים, רגליים וכתפיים. מכיוון שהן נוצרות בשל ריבוי כלי דם, פציעתן עלולה לגרום להופעת דימום.

ישנן מגוון סיבות להופעתן, אך העיקריות מבניהן הם תהליכי התבגרות, הריון וגנטיקה. ישנם מצבים נדירים בהם כמותן הולכת ועולה בשל מצב בריאותי המחליש את מערכות ההגנה של הגוף, לדוגמה בעת נוכחות של וירוס ההרפס HHV8 או כאשר צורכים תרופות המדכאות את המערכת החיסונית. נקודות חן אדומות אינן עוברות מעצמן, אך ניתן להסיר אותן בהליך כירורגי פשוט יחסית.

נקודות חן חשודות – מתי חשוב להיות ערניים ?

רוב נקודות החן, הן החומות בריכוז גבוה או נמוך של מלנין והן האדומות, תקינות. במרבית המקרים, הסיבה להופעתן תלויה בגנטיקה, ועד גיל 30, כמות נקודות החן מגיעה לשיאה. עם זאת, יש מספר גורמי סיכון אשר עלולים לגרום לעלייה בכמות נקודות החן בגוף ואף לגרום לשינוי במאפייניהן אשר מעורר חשד. במידה ומצאתם על גופכם נקודת חן אדומה או חומה בעלת המאפיינים הבאים, מומלץ לפנות לרופא עור על מנת לאבחנה.

בנוסף, חשוב לשים לב לנקודת חן קיימת אשר מאפייניה השתנו, בעיקר בקרב אנשים בגילאי 40 ומעלה. תהליך זה מהווה את החשד העיקרי לנקודות חן סרטניות ודורש אבחון מידי על ידי רופא העור. גורמי סיכון נוספים הדורשים אבחון הם כאשר נקודת החן מדממת ללא חבלה מוקדמת, או שהיא יוצרת תחושה חזקה לגרד.

שיטת 'חמשת הגימ"לים' מסייעת לזכור מהם המאפיינים המעוררים חשד - 1. גיאומטריה – נקודת חן אדומה או חומה שאינה סימטרית ובעלת מראה שונה בין צדדיה. 2. גבול – נקודת החן עם גבולות מחודדים, לא ברורים או לא עגולים. 3. גוון – נקודת חן בעלת שלושה גוונים ומעלה כגון שחור, ורדרד, חום וכדומה. יש לציין בהקשר זה כי נקודת חן אדומה באופן אחיד, אינה בהכרח מעוררת חשד ויכולה להיות תקינה לחלוטין על אף צבעה האדום. 4. גודל – נקודת חן אשר גודלה מעל 5 מ"מ. 5. גובה – נקודת החן בולטת על פני העור.

כיצד מאבחנים נקודות חן חשודות ?

כאשר מצאתם נקודות חן חשודות לפי הפרמטרים שצוינו, רופא העור יוכל לאבחן את מאפייני נקודת החן לעומק בעזרת דרמטוסקופ. באמצעות מכשיר זה ניתן לראות את הנגע ברזולוציה ודיוק גבוהים יותר ויתרונותיו יחד עם חשיבותו הוכחו במחקרים מדעיים.

כיום ישנן טכנולוגיות חדישות המאפשרות לבצע מיפוי של נקודות חן אדומות או חומות, יחד עם נגעים נוספים על פני העור. באמצעות בדיקה זו ניתן לקבל מידע אודות אופי השומות ולאחסנו במאגר מאובטח. כך אפשר לבצע השוואה במידה ויש נקודות חן חשודות או כאשר רוצים לבצע מעקב על נקודת חן מסוימת.

במהלך האבחון מבוצע צילום של כל הגוף על ידי מצלמה ייחודית בעלת רזולוציה גבוהה, המספקת תמונה איכותית של כלל נקודות החן בגוף. היא מאפשרת לקבל מידע אודות מאפייני נקודות החן שבצילום רגיל או בעין אנושית, לא ניתן לזהות שינויים מסוימים. לאחר מכן, משתמשים בדרמטוסקופ יחד עם מצלמה, המבצע תקריב על נקודות חן ספציפיות ומאפשר לזהות נקודות חן סרטניות או נקודות חן חשודות לכך. שיטה זו הוכחה כבעלת דיוק של 90% במציאת נקודות חן סרטניות, בהשוואה לבדיקה בעין בלתי מזוינת. מומלץ לחזור על בדיקה זו אחת לשנה.

דרכי מניעה וטיפול בנקודות חן חשודות

במידה ובמיפוי השומות נמצאה נקודת חן אדומה או חומה המעוררת חשד לנגע סרטני, יש לבצע ביופסיה על מנת לקבל את האבחנה המדויקת. הן מיפוי השומות והן האבחון על ידי ביופסיה מבוצעים במרכז למלנומה וגידולי עור במרכז רפואי רמת אביב. במרכז הרפואי רמת אביב פועל צוות מומחים מוביל בתחום מלנומה  , המצויד בידע נרחב ובטכנולוגיות החדישות ביותר לאבחון מדויק וטיפול יעיל בנקודות חן סרטניות.

ביופסיה הינה הליך כירורגי בו לוקחים דגימה מנקודות חן חשודות ובוחנים אותה תחת מיקרוסקופ. סוג הביופסיה שתבוצע תלויה באופי הנגע ומיקומו. בנגע שטחי על פני העור ניתן לבצע ביופסיית גילוח, במהלכה מגלחים את החלק העליון של העור. במידה ועומק הנגע לא ידוע, ניתן להשתמש בביופסיית נקב הכוללת שימוש בסכין גלילית בקוטר של כ- 4 מ"מ ומאפשרת לקבל דגימה מחלק עמוק יותר של העור. ישנה שיטת ביופסיה נוספת המכונה ביופסיית חתך בה נעשה שימוש בסכין כירורגית ייחודית שבאמצעותה מבצעים חתך משתנה של הנגע.

חשוב לדעת כי במידה ובדגימה נמצאו נגעים סרטניים, נדרש לבצע הליך כירורגי נוסף שבמהלכו מסירים את הנגע בשלמותו. לרוב, תהליכים כירורגים אלה לא מאופיינים בתופעות לוואי, למעט כאב באזור ההזרקה או במקרים נדירים יותר זיהום או דימום. עם זאת, במרבית המקרים עלולה להיווצר צלקת המשתנה בגודלה ואופייה באזור החתך.

אבחון מוקדם של נקודות חן חשודות הוא קריטי להצלת חיים. למדו לזהות סימני אזהרה, עקבו אחר שומות באופן קבוע ופנו לרופא עור מיד אם אתם מבחינים בשינויים.

 

לקבלת מידע וקביעת תור:

* נא לאשר שאינך רובוט