מלנומה סיכויי החלמה
מלנומה היא סוג של סרטן העור - מהם סיכויי ההחלמה ממנה ?
מלנומה סיכויי החלמה
מלנומה היא סוג של סרטן העור הנוצרת מחלוקה לא מבוקרת של תאים הנקראים מלנוציטים. אלו תאים אשר מפרישים חומר הנקרא מלטונין שמקנה לנקודות החן או השומות על גופינו את צבען. ככל שריכוז המלטונין גבוה יותר, צבע השומה כהה יותר בהתאם. המלנומה מתחילה כשומה רגילה על העור ומתפתחת כאשר יש פגיעה בבקרה על חלוקת התאים. הפגיעה יכולה להתקבל בשל חשיפה יתרה לשמש או למכונות שיזוף, כאשר שתיהן פולטות קרינת UV. ישנם גורמי סיכון נוספים כגון עור בהיר, סיפור משפחתי וריבוי שומות אשר עלולים להגביר את הסיכון להתפתחות המחלה.
מהם תסמיני המחלה וכיצד הם מסייעים באבחונה ?
מרבית סוגי המלנומה מתחילים בעת שינוי בעור, בין אם נוצרה שומה חדשה או שהחל שינוי בשומה קיימת. במלנומה תסמינים שונים הקשורים בעיקר לאופי ונראות השומה, ויכולים לסייע באבחונה גם על ידי המטופל עצמו. באמצעות זיהוי עצמי של השינוי, יכול המטופל לגשת לרופא אשר יבחן את השומה ויבצע ביופסיה המספקת אבחנה רשמית של הנגע. במלנומה סיכויי החלמה עשויים לגדול ככל שמבצעים אבחון מוקדם ובכך, המטופל יכול לגלות שינוי בנגע עוד בתחילתו ולשפר את סיכוייו להחלמה מהירה.
כחלק ממאפייני הנגע, למלנומה תסמינים ברורים לעין, אשר המטופל יכול לראות אותם בעצמו. בשנות ה – 80 הומצאו ראשי תיבות על מנת לזכור בעל פה את השינויים האופייניים של הנגעים בעלי פוטנציאל להתפתחות ממאירות והם כוללים :
Asymetry- חוסר סימטריה בצורת השומה על גבי העור.
Border- גבולות בלתי סדירים, לא מובנים או משוננים.
Color- צבע אדמדם מסביב לשומה ו/או 3 גוונים שונים ומעלה בשומה עצמה.
Diameter- שומה בעור אשר קוטרה מעל 6 מ"מ.
Evaluation- הממצא החשוב ביותר. שינוי בשומה הקיימת על גבי העור, בייחוד מעל גיל 40.
אם מצאתם ממצא כזה או אחר הכולל דימום ספונטני של הנגע, גרד או יצירת גלד, חשוב לפנות לרופא העור בהקדם על מנת לקבל אבחון מקיף לגבי מצב הנגע. בהמשך, ייתכן כי הרופא ינחה אתכם לבצע ביופסיה, הכוללת יצירת חתך בעור, באזור הנגע ובחינתו תחת מיקרוסקופ במעבדה.
מלנומה גרורתית – מה חשוב לדעת ?
ישנם מצבים כי המלנומה עלולה להתפתח למלנומה גרורתית או מתקדמת, גם שנים אחרי שבוצע אבחון והנגע הוסר. במצב גרורתי, יהיו למלנומה תסמינים שונים המשתנים מאדם אחד לאחר ולרוב תלויים באיבר שאליו התפשט הגידול הסרטני. ייתכן כי יימצאו גושים בעור, בלוטות הלימפה, ריאות, מוח, כבד ועצמות. לכך יכולים להתלוות גם תסמינים נוספים כגון עייפות, תשישות, אובדן תיאבון וירידה במשקל.
מלנומה גרורתית נחשבת סרטן בשלב 4 והטיפולים המוצעים לה כיום אינם מרפאים את המחלה. בסוג זה של מלנומה סיכויי החלמה מהמחלה אינם גבוהים. אחת מהאופציות הטיפוליות הקיימות היום לאנשים הנמצאים בשלב זה, הוא להצטרך למחקרים קליניים ברחבי העולם ולהעלות את סיכוייהם להצלחה טיפולית ואף החלמה.
האם במלנומה סיכויי החלמה גבוהים או נמוכים ?
במלנומה סיכויי החלמה תלויים באופי הנגע ובשלב שהוא נמצא. כאמור, למלנומה בשלב 4, במצב גרורתי אין אופציות טיפוליות וסיכויי ההחלמה עומדים על כ – 10% בלבד. עם זאת, גילוי מוקדם על ידי אבחון עצמי בשילוב עם רופא מטפל, יכולים להגדיל באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה.
חשוב להבדיל בין מלנומה נחה (melanoma in situ) לבין מלנומה חודרנית (invasive). הראשונה, לא חודרת את עומק העור ונשארת בלבד באזור שבה היא מתפתחת ללא עירוב של שכבות נוספות. במלנומה חודרנית, כשם כן היא, מתבצעת חדירה של הגידול לשכבות נוספות ומשם עלולה להמשיך לאיברים נוספים, ובהמשך להתפתח למלנומה גרורתית.
במלנומה נחה, מכיוון שהיא תחומה בגבולות ברורים ונמצאת באופן שטחי בעור, לאחר הסרתה, סיכויי הריפוי מהמחלה עומדים על 100% ! במלנומה סיכויי החלמה יהיו נמוכים יותר ככל שהיא חודרת יותר ומתקדמת לאיברים נוספים, כך לדוגמה, בשלב 2, סיכויי ההחלמה עומדים על 80% ובשלב 3 הסיכויים עומדים על 70% לאחר 5 שנים מרגע האבחון בשני השלבים הנ"ל.
בנוסף, לפי ניתוח סטטיסטי שבוצע באנגליה בשנת 2019, לכל שלבי המחלה, נמצא כי כמעט 100% מהאנשים שחלו במלנומה, יחלימו תוך שנה מאבחון המחלה, כמעט 90% יחלימו תוך 5 שנים מאבחון המחלה ו85% יחלימו תוך ** שנים או יותר לאחר האבחון. אי לכך, חשוב להדגיש שוב את הצורך באבחון מוקדם ובירור שכן הוא יכול להציל חיים.
יש לציין כי אחוזים אלה חלים רק על מטופלים אשר באבחון הראשוני היו בשלבים מוקדמים של המחלה ולא כאשר המחלה הייתה מפושטת וגרורתית. מעבר לכך, ישנם מאפיינים אישיים אשר יכולים להשפיע על התקדמות המחלה כגון גיל, בריאות כללית, תגובת הסרטן לטיפולים שונים ובעלי מערכת חיסונית מוחלשת שמערכת החיסון שלהם תתקשה יותר בבלימת הסרטן.
דרכי הטיפול המוצעים במרכז רפואי רמת אביב
במרכז למלנומה וגידולי עור במרכז רפואי רמת אביב, מתבצעים אבחונים וטיפולים שונים מהמתקדמים בעולם, המסייעים בהפחתת התקדמות המחלה ומאפשרים חזרה לשגרה. צוות רופאים מומחים ברפואת עור, בעלי ידע וניסיון נרחב הן במחלה והן בטיפולים הטובים ביותר מציעים אבחון וטיפול בצורה מקצועית ואישית.
כפי שאמרנו, למלנומה סיכויי החלמה גבוהים במידה והיא מאובחנת מוקדם ולכן במרכז קיימת שיטה ייחודית למיפוי שומות. באמצעותה, ניתן לבצע מעין מפה של כל השומות בעור המטופל ולבצע מעקב הדוק אחר השינויים בשומות, בכל הגוף. תחילה, מבוצע מיפוי כלל גופי על ידי מצלמה המצלמת את המטופל מלמעלה עד למטה במגוון מנחים בכדי לקבל את התמונה המלאה והמדויקת ביותר. האיכות והרזולוציה הגבוהות המתקבלות בתמונה, מאפשרות לרופא העור לבצע תקריב ולבחון מקרוב בצורה מדוקדקת שינויים במבנה השומה.
לאחר מכן, מתבצע צילום על ידי מצלמה שבנויה על גבי דרמוסקופ ומבצעת צילום ספציפי של נגעים שסומנו על ידי רופא העור. הצילומים המתקבלים הינם באיכות גבוהה מאוד ומאפשרים לרופא לבחון שינויים בשומה שלעיתים לא ניתן לזהות בבדיקה הרגילה.
במידת הצורך ולפי החלטת הרופא, לאחר תקופה ניתן לבצע מיפוי נוסף ולהשוות את התוצאות למיפוי הישן. בדרך זו מבוצע מעקב מדוקדק ומדויק של השומות בעור המטופל ובמידה וחל שינוי, הרופא ימליץ על ביצוע ביופסיה של הנגע. מיפוי השומות מבוצע ללא קרינה, כאב או תופעות לוואי.
כדי לדעת האם הנגע הוא ממאיר, באיזה שלב הוא נמצא והאם למלנומה סיכויי החלמה גבוהים, ניתן לבצע ביופסיה במרכזנו.
ישנן שלוש דרכים לביצוע האבחנה הכוללות –
1. כריתה חלקית או מלאה של השומה הבעייתית – ניתן לבצע חתך בעור על ידי סכין מנתחים ולבצע כריתה חלקית של הנגע על מנת לבחון אותו במעבדה. פרוצדורה זו נחשבת פשוטה, אך במידה ונמצא כי הנגע סרטני, יש לבצע כריתה והסרה מלאה.
2. ביופסיית גילוח – באמצעותה מבצעים גילוח של השכבה השטחית של העור.
3. ביופסיית נקב – לקיחת דגימה מהנגע על ידי סכין גלילית בקוטר של כ-4 מ"מ.
כלל הפרוצדורות מבוצעות תחת הרדמה מקומית ומלוות בכאב מינימלי הנגרם מהזרקת חומר ההרדמה. קיים סיכון נמוך לתופעות לוואי לאחר לקיחת הביופסיה ולעיתים עלולה להיווצר צלקת באזור החתך.