סימפטומים לסרטן השד – כל הסימנים שאת חייבת להיבדק
הסימפטומים לסרטן השד שחשוב לשים לב אליהם בשד עצמו כוללים – גוש בשד, שינוי בצורה או בגודל של השד, בליטה או שקע על העור באזור השד, כאבים, אי נוחות, הופעת גוון אדום או חום בשד ללא קשר לזיהום או הנקה
סרטן השד – מהו ?
בסרטן השד ישנה צמיחה וגדילה לא מבוקרת של התאים באונות השד או בצינוריות החלב. תהליך זה ממשיך ביצירת גוש שעלול להתפשט דרך בלוטות הלימפה בבית השחי ולהתפזר באזורים שונים בגוף (גרורות). אמנם סרטן השד נפוץ בקרב נשים, אך גם גברים יכולים לחלות בו באופן נדיר והסימפטומים לסרטן השד בקרב שני המינים יחסית דומה.
שד האישה מורכב מבלוטות חלב, 10-12 אונות, צינוריות חלב רקמת חיבור ורקמה שומנית. בכל אונה ישנן בלוטות חלב שמחוברות על ידי צינוריות החלב והבלוטות אחראיות לייצור החלב במהלך ההיריון ולאחר מכן, בתקופת ההנקה. דרך צינוריות החלב מועבר החלב מהבלוטות ישירות לפטמה. רקמת השומן בשד משתנה בין אישה לאישה וקשורה במרכיבים גנטיים ותזונתיים. המשך רקמת החיבור מהווה את אזור בית השחי, כולל בלוטות הלימפה.
גורמי הסיכון לסרטן השד שחשוב להכיר
הגורמים והסיבות לסרטן השד עדיין לא ידועים לגמרי, אך כן ישנם מספר גורמי סיכון שכדאי להכיר אשר מעלים את הסיכון לחלות במחלה. חשוב להדגיש כי נוכחות גורם אחד או יותר לא אומר בהכרח כי האישה תחלה בסרטן או לחילופין היעדר גורמי הסיכון לא מהווה הבטחה לכך שאישה לא תחלה בסרטן השד.
כפי שציינו, מבחינה סטטיסטית, נשים חולות יותר בסרטן השד מאשר גברים. בנוסף, ככל שגיל האישה עולה, כך גם הסיכוי לחלות בסרטן השד עולה ולרוב הוא שכיח בקרב נשים בגילאי 50 ומעלה. גם להיסטוריה משפחתית יש השפעה על הסיכון לחלות במחלה. נשים שיש להם קרובי משפחה אשר חלו בסרטן השחלה או השד, בייחוד בדרגה ראשונה או נשים עם מוטציה גנטית כמו BRCA1 או BRCA2 נמצאות בסיכון מוגבר.
סיכון מוגבר לחלות בסרטן השד קיים אצל נשים בעלות מבנה שד צפוף, כך שרקמת השד בנויה בעיקר מרקמת חיבור וכמות מועטה של רקמת שומן, אישה שחלתה בעברה בסרטן השד או במצבים טרום ממאירים או עברה טיפולים בקרינה לבית החזה, בייחוד בגיל צעיר שבו מתפתחת רקמת השד.
חשוב לדעת שישנן השפעות הורמונליות המעלות את הסיכון גם כן. אלו כוללות – נטילת טיפול הורמונלי חלופי, נשים שהניקו פחות משנה או לא הניקו מעולם, נשים שילדו לאחר גיל 35 או לא ילדו כלל ונשים שנכנסו לגיל המעבר לאחר גיל 55 או שקיבלו מחזור חודשי לפני גיל 11. בנוסף, נמצא שגם אורח חיים הכולל עישון, השמנת יתר, היעדר פעילות גופנית וחוסר הקפדה על תזונה נכונה, מהווים גורמי סיכון למחלת סרטן השד.
מהם הסימפטומים לסרטן השד
התסמין העיקרי אשר נפוץ אצל 90% מהנשים ויותר המאובחנות בסרטן השד הוא גוש בשד. חשוב להכיר כי לא כל גוש נימוש בשד בהכרח מהווה סימן לסרטן. במרבית הפעמים גוש הינו גידול שפיר או כיס נוזל (ציסטה) והדרך הטובה ביותר לאבחן את הגוש היא לפנות לכירורג שד פרטי או בקופות החולים, שיקבע בהתאם לממצאים את המשך האבחון והטיפול.
הסימפטומים לסרטן השד שחשוב לשים לב אליהם בשד עצמו כוללים – גוש בשד, שינוי בצורה או בגודל של השד, בליטה או שקע על העור באזור השד, כאבים, אי נוחות, הופעת גוון אדום או חום בשד ללא קשר לזיהום או הנקה. הסימפטומים לסרטן השד שחשוב לשים לב בפטמה הם גוש, פטמה שקועה (קרה לאחרונה), פריחה (אקזמה) שאינה חולפת או פצע שלא מחלים והפרשות מהפטמה שאינן קשורות להנקה. התסמינים יכולים גם להתבטא בגוש בזרוע או נפיחות באזור בית השחי וחשוב להיות ערניות לכך.
שיטות האבחון של סרטן השד
הסימפטומים לסרטן השד שצוינו לעיל מאפשרים לאבחן באופן עצמאי שינויים המתרחשים בשד אשר דורשים תשומת לב ופניה לבדיקה רפואית. גילוי מוקדם של סרטן השד הוא היעיל ביותר בכדי לרפא את המחלה ועומד על כ-90% ריפוי. לכן, מומלץ לכל אישה להכיר את שדיה, להיות מודעת למבנה השד ובעת שינוי באחד או יותר מהמאפיינים שפרטנו למעלה, לפנות לכירורג שד פרטי או בקופת החולים.
במהלך הבדיקה, כירורגית השד בודקת ברשותך את השדיים ובלוטות הלימפה באזור בית השחי וגם בצוואר באמצעות בדיקה ידנית, הן במצב שכיבה והן במצב ישיבה. במידה והרופאה מצאה ממצא מחשיד, היא תמליץ על בדיקות נוספות המסייעות לאבחן את הגוש שנמצא.
אילו בדיקות נוספות מבוצעות לאבחון המחלה ?
הבדיקה הראשונה היא ממוגרפיה, המומלצת לביצוע לכל הנשים מגילאי 50 ומעלה אחת לשנתיים או החל מגיל 40 אחת לשנה במידה והאישה בעלת גורמי סיכון. בדיקה זו מבוצעת תוך שימוש בקרינת רנטגן נמוכה המסייעת לאתר, לשלול או לבדוק את מיקום הגידול. נמצא כי בדיקה זו יעילה ב – 80-90% ממקרי סרטן השד והיחידה שהוכחה כמפחיתה תמותה ב- 25%.
בדיקה נוספת המבוצעת כבדיקה משלימה היא בדיקת האולטרסאונד. היא מיועדת בין היתר לנשים צעירות, מאפשרת לבחון את בלוטות הלימפה או ממצאים אחרים שעלו בבדיקות דימות שונות, מסייעת במקרים בהם יש להכווין מחט בכדי לבצע ביופסיית שד או מבוצעת במצבים בהם שד האישה צפוף מדי. תוצאות אולטרסאונד שד עוברות פענוח על ידי רדיולוג מומחה ומפרטות נוכחות ממצאים חשודים ואת המשמעות הרפואית שלהם. בביופסיית שד דוגמים חלק מהרקמה ובוחנים אותה תחת מיקרוסקופ. תוצאות הביופסיה מסייעות לדעת את שלב המחלה ובאיזה טיפול כדאי לבחור.
הטיפולים המומלצים לסרטן השד
במידה ותוצאות אולטרסאונד שד מעוררות חשד לנוכחות גידול ותוצאות ביופסיית שד מאמתות ממצא זה, ישנן מספר שיטות המיועדות לטיפול בסרטן השד. הטיפול הראשון בו נתמקד הוא ניתוח. במהלכו מבוצעת כריתה של הגידול יחד עם דגימה של מספר בלוטות לימפה. במידה ובבלוטות נמצאו תאים סרטניים, אלו יוסרו ובמרבית המקרים גם השד כולו. חשוב לדעת שלרוב ניתן כבר מיד לאחר הסרת השד לבצע ניתוח לשחזורו.
שיטת טיפול נוספת הינה קרינה. אחרי ביצוע הניתוח יש לטפל בקרינה כטיפול משלים. הקרינה ניתנת לאזור בלוטות הלימפה שמנקזות את השד יחד עם קרינה לשד כולו. לעומת זאת, הטיפול הכימותרפי שמהווה גם כן כ טיפול משלים לניתוח, כולל שימוש בתרופות אשר פוגעות בתאי הגידול. הוא לא נדרש בכל מצב ולעיתים גורם לתופעות לוואי כמו נשירת שיער, הקאות ובחילות שניתן להקל עליהן על ידי תרופות אחרות.
בסיום טיפולי הקרינה ו/או הכימותרפיה, מומלץ לחלק מהמטופלות ליטול כדורים המשמשים לטיפול אנטי הורמונלי משלים למשך 5-10 שנים. הטיפול רלוונטי רק לנשים שלגידול שלהן היה קולטנים להורמונים והוא מאפשר להפחית סיכון של חזרת הגידול. ישנם טיפולים ביולוגיים שמוכוונים באופן ספציפי לתאי הגידול, ובכך מצליחים להפחית את הפגיעה בשאר הגוף ולהפחית את תופעות הלוואי.
המרכז לבריאות השד במרכז רפואי רמת אביב מעמיד לשרותכם צוות רופאות המומחיות ברדיולוגיה ודימות שד. בכל פגישה יינתן מענה אישי ברגישות וסבלנות לכל שאלה ובעיה. אבחון סרטן השד במרכזנו מבוצע בעזרת טכנולוגיות מתקדמות המקלות על ביצוע הבדיקה ומספקות מענה מהיר ומדויק. בנוסף, במרכז מבוצע ביופסיית שד לאבחון הגוש שנמצא ובמידת הצורך ניתוח להסרתו על ידי כירורג שד פרטי והתאמת הטיפול המדויק בהתאם לצרכים הרפואיים והרצונות של המטופלת.